Företag och myndigheter använder oftast Windows på sina klientdatorer, och långt över 90 procents marknadsandel har gjort att många inte ens funderar på alternativa plattformar i företagsvärlden. Men det finns en bransch som har stått emot i alla år: på tidningsredaktionernas skrivbord är Apple normen och Windows undantaget.


80 procent Mac
I den svenska delen av Schibsted-koncernen är ungefär 80 procent av klienterna Macar, medan resten kör Windows. Svenska journalister, fotografer och grafiker är mest vana vid Mac, och pc-datorer ges därför bara till de användare som använder applikationer som saknas på OS X, bland annat ekonomisystemet. Båda plattformarna stöds helt och hållet av koncernens it-serviceföretag Schibsted Centralen.


Henrik Tilly, driftchef Schibsted.

– Det blir dyrare, men inte så överdrivet mycket som man kanske tror. Driften är slimmad, berättar driftchefen Henrik Tilly.
Men hur har man lyckats med det? Jo, Schibsted har arbetat hårt med att standardisera klientplattformarna. I princip används bara en version av vardera operativsystem, och man har låst ned klienterna för att minska risken för att användarna råkar göra felaktiga inställningar. Man har valt en pragmatisk lösning, utan någon påklistrad extra mjukvara som till exempel Centrify. På Windows använder de som vanligt Group Policy Objects, och på Mac OS X verktyget Workgroup Manager, där man skapar Managed Client for OS X-profiler.

Valde Active Directory
De här profilerna lagras inte i Open Directory som hos vanliga Apple-kunder, utan Schibsted har lagt alltsammans i Microsofts Active Directory. Med hjälp av ett utökat schema i AD slipper man ha dubbla kataloger och framför allt dubbla användarkonton – inga andra användardatabaser existerar. Resultatet: billigare drift med mindre trassel. Här kommer vi in på hemligheten bakom Schibsteds drift, nämligen att så långt det är möjligt använda samma mjukvara på båda klientplattformarna.

– Vi försöker att hålla samma mjukvara på både pc och Mac, till exempel virusskydd, utskjutning av mjukvara, klientbackuper och så vidare. Vi vill ha samma plattformar rakt igenom, säger Henrik Tilly.

Därför har man också valt att använda backupmjukvaran Crashplan som du kunde läsa om i TechWorld 2011-11, och verktyget Absolute Manage för att hantera alla klienter.
En av de eviga diskussionerna i Mac-världen gäller om man verkligen behöver installera virusskyddsprogram. Men på Schibsted chansar man inte:

– Det finns ju virus och skadlig kod även för Mac OS. Och Macar kan ju vara smittobärare av pc-virus, så även om de inte själva drabbas så måste vi skydda oss mot det hotet. Vi har faktiskt haft ett fall av en infekterad Mac, som var smittobärare av ett pc-virus, säger Henrik Tilly.

Schibsted Centralen

Norskägda Schibsted Sverige AB är ett av Sveriges största mediabolag som publicerar bland andra tidningarna Aftonbladet och Svenska Dagbladet. För ungefär ett år sedan flyttade de flesta av Schibsteds bolag in under samma tak i ett sprillans nytt kontorshus alldeles intill Stockholms centralstation. I samband med den flytten samlade man också ihop it-drift och andra stödfunktioner i ett särskilt bolag som fick heta Schibsted Centralen.

– Vi är det interna it-bolaget. Vi erbjuder en katalog med tjänster som de olika bolagen sedan får välja bland, förklarar driftchefen Henrik Tilly.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning