För ett år sedan utklassade IBM-superdatorn Watson sina Jeopardy-motståndare. Interaktion med människor gör dessutom att maskinen blir duktigare med tiden.

IBM visade förra året att en superdator kan besegra mänskliga motståndare i frågesport. Enligt Watsons chefsutvecklare David Ferrruchi blir sådana system dessutom klokare med tiden.

- Framtidens datorer lär sig genom att interagera med oss. De kommer inte att kräva att vi sätter oss ner och programmerar dem, men genom ständigt interaktion utvecklar de en förståelse för vilka data och beräkningar vi behöver, sa David Ferruchi vid konferensen IBM Smarter Computing Executive Forum som förra veckan hölls i New York.

Watsons styrka är dess förmåga att analysera frågeställningar, matcha dem mot enorma informationskällor och även återkoppla med förslag och följdfrågor – något som lämpar sig utmärkt för sjukvården.

30 procent av alla fel inom sjukvården sägs nämligen bero på just felaktigt ställda diagnoser, vilket i grunden bottnar i att läkarna har svårt att hitta rätt information. System som Watson kan underlätta ett korrekt och snabbt beslut och som dessutom lär sig av sina erfarenheter.

IDG News