Med anledning av att Microsoft Research fyller 20 år i år passar Microsoft på att lyfta upp fler av sina pågående forskningsprojekt i rampljuset.

En av flera intressanta lösningar är en tredimensionell skrivbordsmiljö som låter användaren bläddra i mappar samt vända och vrida på digitala objekt direkt med sina händer. Lösningen använder sig av en genomskinlig oled-skärm, en kinectkamera för att spåra rörelser i djupled och naturligtvis lite smart mjukvara. En annan kamera följer användarens huvud och återger rätt perspektiv på skärmen.

En annan intressant sak är Illumishare som på sätt och vis kan sägas vara skrivbordsdelning i fysisk form. En kamera avbildar ett område på skrivbordet och visar upp den på en annan skärm. Två parter kan därmed interagera med varandra både med digitala och fysiska objekt, exempelvis för gemensamma projekt, underhållning eller undervisning.

Den sista lösningen heter Holoflector och beskrivs av forskarna som en så kallad augmenterad verklighetsspegel. Det hela består av en genomskinlig spegel framför en stor lcd-skärm. Ovanpå sitter en kinectsensor. På så sätt går det att rendera grafik på skärmen som interagerar med personen framför kameran.