Betaversionen av Windows 8, eller Consumer Preview som den egentligen heter, blev tillgänglig för nerladdning under gårdagen. Microsoft räknar med att många företag kommer att ta chansen att provköra det nya operativsystemet, men flera analytiker tvivlar på att det kommer att finnas särskilt mycket intresse för det ute på it-avdelningarna.

De flesta organisationerna fokuserar just nu på Windows 7 – antingen har de redan installerat systemet eller så arbetar man för fullt med att rulla ut det – och därför är det osannolikt att it-avdelningarna har särskilt mycket tid över för Windows 8, menar analytikerna.

Inom Microsoft tror man dock inte att det är så. Företrädare för mjukvarujätten är säker på att Windows 8 innehåller tillräckligt många företagsfunktioner för att it-avdelningarna ska tycka att det är intressant.

– Det som är viktigt när vi föreställer oss Windows 8 i en företagsmiljö är hur vi har tänkt om kring Windows och det värde som det kan ger våra slutanvändare. Något som är viktigt att tänka på är att arbetsvärlden har förändrats på ett dramatiskt sätt under de senaste åren, säger Erwin Visser på Microsofts Windowsavdelning.

– Kommer Windows 8 att vara attraktivt för företagen? På kort sikt är svaret: sannolikt inte. Företagen tenderar att vara konservativa och en ny Microsoftprodukt som innehåller flera förbättringar och nyheter kan innebära en hel del problem, kontrar Al Gillen, analytiker på IDC.

IDG News