Betaversionen vi testat heter Windows 8 Consumer Preview och den innehåller enligt Steven Sinofsky, Microsofts högste ansvarige för utvecklingen av Windows, ca 100 000 förändringar jämfört med den utvecklarversion som släpptes under hösten. Ordet förändring passar väl in i sammanhanget, för Windows 8 förändrar verkligen sättet vi arbetar med datorn.

Så här ser Windows 8 ut på en HP Slate:

Vi installerar Windows 8 på en HP Slate 2 klient med tryckkänslig skärm och noterar att installationen går oerhört snabbt, den är över på ca 10 minuter. Uppstartstiden från avstängt läge är ca 5 sekunder vilket också är mycket snabbare än Windows 7. Efter att ha fått fart på drivrutiner för trådlöst nätverk byter vi kontotyp till att logga in med ett Microsoft Account (tidigare namn var Live id) för att få integrerad åtkomst till Skydrive och för att våra olika inställningar ska sparas i molnet och automatiskt följa med mellan olika enheter.

windows 8
Här har vi den nya startskärmen. Den ersätter den traditionella startknappen i Windows och är mycket lättare att använda med fingrarna. De ikoner vi ser här är mestadels Metro-Apps.

Den största nyheten i Windows 8 är förstås det nya gränssnittet som är utformat för att arbeta med fingrarna. Alla som tidigare arbetat med en Ipad kommer att känna igen arbetssättet direkt. För oss som är vana sedan ca 17 år tillbaka att arbeta med en startknapp och traditionellt skrivbord är det däremot oerhört ovant till en början och vi inser att det nya gränssnittet kommer att kräva en hel del utbildning bland användarna på ett sätt vi inte varit vara vid i samband med nya versioner av Windows. Istället för startknapp finns en hel ”Startskärm” där våra olika applikationer presenteras och vi startar dem direkt därifrån genom att peta till på dem eller klicka på dem med musen om vi använder tangentbord och mus.