Windows 8 skrivbord
Skrivbordet finns kvar och kan köra traditionella applikationer. Men startknappen är borta, istället får man plocka fram en ”charms-bar” till höger och den vägen gå till startsidan.

Skrivbordet är här bara ytterligare en applikation bland de andra. Vi har alltså möjlighet att köra alla våra gamla traditionella Windowsprodukter men även de helt nya applikationer som är skrivna specifikt för att användas med fingrarna, så kallade Metro-apps. Det går att arbeta med mus, men det gäller att veta att hörnen på skärmen är specialplatser för att få menyer att dyka upp och det fungerar inte helt tillfredsställande anser vi. Genom att dra fingret in från vänster växlar vi mellan olika apps och för vi in fingret från höger så dyker en liten meny upp där vi kan återgå till startsidan, söka efter applikationer eller ändra olika inställningar.

Webbläsaren IE 10 finns med i två olika format, dels som traditionell applikation i skrivbordet, men också som en Metroapp som är enklare att använda med fingrarna. Metroversionen har inte stöd för Flash eller andra plug-ins vilket gör att vissa webbsidor ser lite konstiga ut.

Windows Store
I Windows Store kan man handla fler Metro-apps. Under betafasen är samtliga apps gratis.

För att enkelt kunna köpa nya apps finns en integrerad e-handelsapp (Windows Store) där vi roar oss med att ladda hem ett spel där man ska mata en groda med godis genom att med fingrarna skära av olika snören. Det fungerar bra och det är riktigt kul att kunna interagera med sin pc på det nya sättet.