Hyper-V 3.0
Med Hyper-V 3.0 kan man skapa VM med upp till 64 TB stora diskar.

Förutom det nya gränssnittet finns flera olika nyheter i Windows 8. Vi kan enkelt ansluta iso och vhd-filer direkt i utforskaren och det finns stöd för usb 3.0. Det finns också möjlighet att starta Windows 8 direkt från en USB-pinne, en funktion som kallas för Windows To Go. Hypervisorn Hyper-V 3.0 ingår numera också i klienten och en nyhet här är att den kan skapa VM med 64 TB stora diskfiler, 32 virtuella cpu och 512 GB ram. Kraftigt färbättrat rdp protokoll med stöd för pekskärm och möjlighet att använda Arm som hårdvaruplattform är andra nyheter i detta os, dock utan möjlighet till central hantering av enheter eftersom en Arm-enhet inte kan köra traditionella x86-produkter, utan endast Metroapps skrivna för den plattformen. En annan nyhet är Storage Spaces som innebär att du kan skapa feltolerant lagring direkt i os.


För att få feltolerans för lagringen kan man skapa Storage Spaces. Det kan jämföras med att skapa en raid på kontrollernivå.

TechWorlds slutsats:
Det är mycket ovant att arbeta med Windows utan startknapp och med fingrarna, men efter någon dag blir vi vanare och inser att det inte är så tokigt. Det kommer att bli en stor utmaning att införa i användarledet eftersom Microsoft ändrar på de mest grundläggande funktionerna, men de skapar å andra sidan en modern plattform för framtiden. Sammanfattningsvis är vi nöjda och lite imponerade av Windows 8, men ser samtidigt stora utmaningar. Det ska bli mycket intressant att se hur det tas emot av de bredare lager av användare som just i detta nu håller på att ladda hem Windows 8.

Produkt: Windows 8 Consumer Preview
Tillverkare: Microsoft
Typ: Operativsystem
Arkitektur: Intel/AMD 32- och 64-bit. Finns även för Arm.
Systemkrav: 1 GHz CPU. 1 GB RAM. 16 GB lagring. DirectX9. Tryckkänslig skärm är ett plus.
Pris: CP är gratis. Pris för färdig produkt är idag okänt.
Släpps skarpt: Troligen under sen höst 2012

+ Modernare OS där man kan arbeta med fingrarna
Hyper-V 3.0 ingår och har förbättrats kraftigt
Mycket snabb installation och uppstart av OS
Lätt att skaffa nya apps via Store. Storage Pools
- Mycket ovant att arbeta utan startknapp. Mycket att lära om. Icke-intuitivt att arbeta med mus i Windows 8.
Många specialhandgrepp att lära sig.
Inte möjligt att minska en Storage Pool.
             Ingen hot-expand av lagring till VM i Hyper-V.

TechWorld rekommenderar BETYG
Installation: 8 av 10
Gränssnitt: 15 av 20
Kompatibilitet: 15 av 20
Innovation: 40 av 50

TOTALT: 78 av 100