Raspberry Pi, vad som anses vara världens billigaste dator, har fått stort gehör världen över och såldes slut bara minuterna efter att de blev tillgängliga från två engelska distributörer.

Operativsystemet som finns tillgängligt sedan tidigare och som redan kan testas i emulatorn, Qemu, är baserat på Linuxdistributionen Debian och Red Hat-sponsrade Fedora sägs stå näst på tur.

Vad som däremot är förvånande är att den populära Linuxdistributionen Ubuntu inte visat något som helst intresse för plattformen, utan tvärtom har tagit kontakt med Raspberry Pi för att de ska sluta säga att Ubuntu kommer fungera.

Enligt Raspberry Pis projektledare Eben Upton är anledningen att senare versioner av Ubuntu bara stöder version ARMv7 eller senare. Raspberry Pi baseras på ARMv6.

Eben säger i en intervju med Linuxuser att äldre versioner av Ubuntu, som Ubuntu 9.04, kan fungera men inte nyare versioner än så.

Däremot har Red Hat visat intresse för Raspberry Pi.

- Vi har varit väldigt lyckade eftersom Red Hat varit extremt hjälpfulla, men Canonical, tja, det är så det är, säger Eben.