Arch Linux är en Linuxdistribution som är populär bland tekniker och systemadministratörer som vill ha absolut kontroll över vilka paket som ska installeras.

På grund av sitt minimalistiska utförande och förmåga att skräddarsy operativsystemet passar Arch Linux som handen i handsken på den nysläppta tvåhundrakronorsdatorn Raspberry Pi.

Arch Linux blir därmed andra Linuxdistribution att stöda Raspberry Pi och ett fint komplement till Debian som stöds sedan tidigare. Då Debian satsar på längre, stabilare släppcykler har Arch Linux ansatsen att släppa nya uppdateringar i takt med att de kommer - en så kallad "rullande release".

Linuxdistributionen Fedora sägs också vara på väg till Raspberry Pi och kan mycket väl bli testbädden där utvecklarna kan se vad som händer. Fedora är den Linuxdistribution som först plockar upp ny mjukvara.

Ubuntuanvändare har tyvärr fått beskedet att Ubuntu inte kommer stödas på Raspberry Pi eftersom den version av Arm-arkitekturen Raspberry Pi använder är för gammal.

Arch Linux för Raspberry Pi går att ladda hem från Raspberry Pis hemsida. Rekommendationen är att ladda hem mjukvaran via torrent-filer så att projektet kan spåra efterfrågan.

Mer information om Arch Linux hittar du i vårt tidigare test: "Arch Linux - inget för vanliga dödliga".