Trend Micro rapporterar att man ser allt fler fall av ransom-trojaner i länder som USA och Tyskland.

Trends Smart protection network cloud, visar att USA ligger i topp med lite drygt 2000 infektioner medan Tyskland står för 1203, och Ungern på tredje plats med 561. Andra länder som rapporterar i hundratals infektioner inkluderar Frankrike, Australien, Italien och Taiwan.

Exempelvis har användare i Storbritannien drabbats av en typ av ransom-trojan som skickar ett meddelande som påstås vara från Metropolitan Police. Användarna anklagas för innehav av illegal porr och uppmanas att betala "böter" för att undvika polisutredning.

Ransomware är egentligen en form av social ingenjörskonst där tricket är att få folk att tro att det finns något annat alternativ än att gå med på den skadliga programvarans villkor.

Trend Micro tror att en förklaring till att ransom-trojaner blivit vanligare är att de nätkriminella i allt högre utsträckning använder anonyma betaltjänster.

- Ukash och Paysafecard används i stor utsträckning på nätet. De är betalningsmetoder som inte kräver att du uppger personlig information. Denna nivå av anonymitet är naturligtvis av intresse för cyberbrottslingar och vi kan se att de missbrukas genom ransomware, säger Roland Dela Paz, hot och säkerhetsingenjör på Trend

IDG News