Det är amerikanska Computer World som skriver om de nya varningarna. Risken är störst för kontor med 20–100 anställda och som typiskt sett delar på en T-1 uppkoppling på 1.544 Mbps. Det är nämligen inte ovanligt att personalen väljer att ladda ner filmer och uppdatering i företagets nätverk istället för telefonnätet för att undvika höga datakostnader.

- Det räcker med att ett fåtal användare laddar ner appar samtidigt för att det ska ta upp hela företagets bredbandskapacitet, säger Ed O'Connell, Senior Product Manager på Blue Coat Systems, en ledande leverantör av wan-optimeringslösningar.

Den nya Ipaden spås bli det största problemet för företagens nätverk hittills. Anledningen är att med nya egenskaper, som en högre skärmupplösning, en 1080p hd kamera och uppkoppling mot lte 4g-nätverk, är den konstruerad för att spela upp filmer i hög kvalitet.

- Att streama en film från en Iphone 4S kan exempelvis ta upp halva kapaciteten för en T-1 uppkoppling. Och med den nya Ipaden blir det ännu mer, menar Ed O'Connell.

Analysföretaget eMarketer förutspår att dagens 28 miljoner Ipad- användare kommer att öka till 54 miljoner under 2013.