Världens billigaste dator har den kallats och säljs från England. Hitills är det två engelska återförsäljare som tagit på sig ansvaret att sälja Raspberry Pi och skeppa enheterna över hela världen.

Kostnaderna för att beställa en vara utomlands är däremot inte alltid glasklara. Olika fraktkostnader, importkostnader och skattesatser är exempel på kostnader som kan göra att den ursprungliga kalkylen inte håller.

Nu meddelar Raspberry Pi via sin hemsida att de förenklar prissättningen avsevärt. Alla kommer betala samma fraktkostnad oavsett varifrån i världen de beställer och frakten kommer vara en dryg femtiolapp.

Själva datorn, Raspberry Pi, kommer kosta 220 kronor. Sedan tillkommer moms. Raspberry skriver på sin hemsida att med 20 procent momssats blir momsen ytterligare en femtiolapp. Även om vi får betala svensk moms på 25 procent handlar det bara om femtiofem kronor.

Totalkostnaden för att få hem en Raspberry Pi till Sverige ska alltså landa på 325 kronor.

Först till kvarn gäller. Första laddningen på 10 000 enheter såldes slut de första minuterna och hitills har ytterligare 200 000 förhandsbeställningar lagts in i systemet som fylls på med ytterligare 10 stycken i minuten.

Mer information om hur du beställer och vilka betalningsmöjligheter du har hittar du hos Raspberry Pi.