Världen är hård, och det är lika bra att du inser det på en gång. Cyberattacker har blivit vardagsmat. Internet kokar av botnät, allt för villiga att spruta skadlig kod på order av den som betalar bäst. Virtuella legosoldater som tjänar Mammon och inte Demokritos.
Det är bara att läsa IDG:s löpsedel eller hänga med lite i forskningen. Olika hackargrupper attackerar alla de anser ha fel åsikter. Just nu är det mediaindustrin som attackeras, tillsammans med amerikanska statens organ som upprätthåller copyrightlagarna.

Israel är för närvarande under attack och palestinierna attackerades nyligen så hårt att telenätet slutade fungera. Iran drabbades av Stuxnet, en mask med förmåga att förstöra urancentrifuger, uppenbarligen skriven av någon som vet hur man förstör urancentrifuger. Sony fick sitt Playstation Network hackat i slutet av april 2011. Det kostade mycket förtroendekapital.

2007 drabbades Estland av en större, samordnad attack från främmande makt. Det gick inte att bevisa vilken denna främmande makt var, men ip-adresserna i attacken var ryska. Avsikten var uppenbarligen att åstadkomma revolution. Det hade i så fall hänt på vår dörrtröskel. I Ryssland är maffian, toppolitikerna och underrättelsetjänsten en och samma sak, med ett och samma mål: Business as usual.

"I Ryssland är maffian, toppolitikerna och underrättelsetjänsten en och samma sak, med och samma mål: Business as usual."

Resultatet av attacken blev emellertid att Nato placerade sin cyberförsvarsorganisation CCD COE i Tallinn. Försvarshögskolan och FOI håller regelbundet övningar i cybersäkerhet i samarbete med CCD COE. Det gör de inte för skojs skull. Akamais kvartalsrapport State Of The Internet, SOTI Q3, är otrevlig läsning för den som tror på en fredlig utväg. Läs rapporten här.

Därför behövs signalspaning. FRA utför ett otrevligt men välbehövligt arbete. Sverige dras med ett antal interna och externa hot som måste undersökas. Vi kan inte längre påstå att Sverige är en fridsam ankdamm långt från världens kiv och stridigheter. Terrorister måste övervakas, liksom internationella brottssyndikat som kan störa Sveriges försvar, Sveriges elförsörjning och den svenska industrin.

Att FRA skulle ägna sig åt att spana på ungdomar som piratkopierar film är sannolikt destabiliserande desinformation. Ingen i signalspaningsverksamheten är intresserad av larviga småungar. Det viktiga är att man kan knipa de terrorister som skaffat fem ton ammoniumnitrat för senare bruk i centrala Stockholm, eller de terrorceller som planerar att massmörda misshagliga tidningsredaktioner. Det är bara att beklaga att norska myndigheter inte hade bättre information i fallet Breivik. Det är uppenbart att det kalla kriget håller på att ta sig nya former. Det är också uppenbart att USA och västvärlden är trötta på Rysslands och Kinas försök att tysta oppositionella och störa västvärlden.

USA kommer i framtiden att betrakta en cyberattack som vilken krigshandling som helst och kan tänka sig svara med valfria metoder och britterna söker folk som kan försvara landet, enbart utrustade med tangentbord. Det är bara en tidsfråga innan aktiviteterna i cybervärlden spiller över i den fysiska världen.

Läs om Estlandsattacken i TechWorld nummer 2 2012.

Jörgens Lista

Tummen upp:

  • Sci-fi-filmen ”Iron Sky”, gjord genom crowdsourcing, hade premiär i februari.
  • 27 januari slog en stor solstorm till. Jag märkte inget. Jag hade inte ens foliehatt på.
  • Marsbilen Opportunity går fortfarande på planetens yta, efter 9 år.

Jörgen StädjeTummen ned:

  • SETI Institute fick stänga Allen Telescope Array på grund av pengabrist.
  • Outsourcinghallarna fortsätter att rasa runt omkring oss.
  • Sollentuna kommun har nästan slutat använda papper och penna i undervisningen av 6–7-åringar. I stället brukas surfplattor. Skriva för hand och läsa långa texter är sååå corny.