Forskare har trådlöst skickat text med neutrinostrålar genom 240 meter sten. Men fortfarande krävs en 170 ton stor Minerva-detektor för att fånga upp signalen. Foto: Fermilab

Neutrinon är en elementarpartikel utan elektrisk laddning som knappt påverkas alls av vare sig magnetism eller gravitation. Eftersom strålarna kan passera rakt igenom så gott som vilket material som helst, till och med hela planeter har forskare givetvis funderat i banor kring att använda neutrinostrålar för trådlös kommunikation.

Experiment med neutrinostrålar sker på flera håll och nu har amerikanska forskare vid University of Rochester och North Carolina State University omvandlat ordet ”Neutrino” till just neutrinostrålar och skickat meddelandet rakt igenom en 240 meter tjock bergvägg. Experimentet gjordes med en partikelaccelerator vid Fermi National Accelerator Lab i Chicago, USA och på den mottagande sidan stod anläggningens 170 ton tunga Minerva-detektor.

Fortfarande krävs alltför avancerad utrustning för att neutrinostrålar kan ersätta satelliter och kablar, men forskarna tror att vi kommer att hitta dit så småningom.


Så här har textmeddelandet kodats. Bildkälla: University of Rochester