En uppgiftslämnare med god insyn i Microsoft hävdar nu att koden för Windows 8 kommer att färdigställas redan till sommaren, och att de första datorerna och plattorna med det nya operativsystemet börjar säljas i oktober. Uppgifterna kommer från nyhetssajten Bloomberg.

Microsoft siktar numera på att släppa en ny version av Windows vart tredje år. Med tanke på att Windows 7 lanserades 22 oktober 2009 låter det tämligen rimligt att Windows 8 släpps i oktober i år. Microsoft har tidigare gett en vink om det är aktuellt med en höstlansering.

Flera analytiker har tidigare pratat om oktober som en trolig lanseringsmånad, men det finns åtminstone en person som är skeptisk till det.

– Nej, jag tror inte att det är realistiskt. Consumer Preview visar visserligen på vissa framsteg jämfört med Developer Preview, men det återstår fortfarande mycket att fixa, säger Michael Cherry, analytiker på Washingtonbaserade Kirkland.

Michael Cherry påpekar att han har stött på flera konstigheter i Consumer Preview. Bland annat har han haft problem med att koppla ett bluetooth-tangentbord till Windows 8 och mejlapplikationen i Metro har inte fungerat med Exchange.

– Jag anser att det vore ett misstag om de fokuserar på att släppa operativsystemet ett visst datum. Det värsta som kan hända, som jag ser det, är att de skeppar en produkt som blir en besvikelse.