Videoövervakning blir allt hetare, särskilt som molntjänst spår analytikerna. 

Enligt branschanalytikerna IMS Research kommer videoövervakning som tjänst, vsaas, att ta fart ordentligt i år. Under fjolåret värderades området globalt till cirka 3,4 miljarder kronor vilket var en ökning med 25 procent jämfört med året innan.

En så kallad vsaas-lösning kan innefatta många typer av videoövervakning, så som fjärrstyrda säkerhetssystem för större kontorsmiljöer, med lagring som är placerad antingen lokalt eller i molnet. Det kan även handla om privata säkerhetslösningar för hemmet.

IMS Research pekar dock ut priset som en osäkerhetsfaktor, eftersom löpande månadskostnader fortfarande är för dyra för att motivera en molnlösning. En fristående lösning är trots hög inköpskostnad fortfarande billigare i längden.

Men tjänsterna utvecklas fortfarande och lyckas aktörerna få ordning på bekymren kommer det att gå undan, tror analysfirman.

Intressant att notera i sammanhanget är att Cisco i dagarna släppt en virtualiserad version av sin videoövervakningsmjukvara VSM för hantering av kamerasystem anslutna till företagets UCS-plattform. Än så länge kan lösningen bara köras på Vmware-plattformen men stöd för Hyper-V och Xen väntas följa senare.

Lösningen tros vara ett första steg på vägen mot att erbjuda just molnbaserade videoövervakningstjänster, kanske så snart som inom ett års tid.