Art of Code startade i november förra året och totalt 69 verk anmäldes. De som nu ställs ut på galleri So Stockholm är de 13 finalisterna.

Syftet med utställningen är att flytta fokus från kodens funktionella yttre, som produkter och tekniska finesser, till kreativiteten och idérikedomen inom programmeringsyrket.

I slutändan handlar det om att få fler att bli programmerare, som det råder stor brist på i Sverige.
- Trots att det finns ett snabbväxande behov avit-kompetens görs det sällan något för att lyfta fram och uppmuntra våra talanger. Art of Code är vårt sätt att inspirera programmerare och sprida kunskap om kod, säger Annelie Svensson, affärsutvecklare inom IT på Academic Work och ordförande i juryn.

Juryn består förutom Anneli av tongivande personer som Jonas Kleerup, Fredrik von Essen, Deniz Yildirim och Andreas Ehn, som tidigare var cto på Spotify och idag jobbar med Wrapp. Kurator och även jurymedlem är Devlin Shea.

Utställningen är öppen för allmänheten och pågår mellan den 22 och 25 mars på galleri So Stockholm i Kungsträdgården, men även efter det kommer den digitala utställningen att finnas kvar i några månader på www.artofcode.se.

- I utställningen låter vi besökarna ta del av skapandeprocessen och förstå hur man med programmering kan förverkliga idéer. Vissa verk överaskar estetiskt, andra med tekniska finesser. Dessutom kan besökarna interagera med flera verk och själva inta rollen som kreatör, avslutar Annelie Svensson.

ps. Daniel Hirschmann, skaparen till Engine26, avslöjade för mig att han söker fler duktiga programmerare. Om du är händig i Java och sugen på ett annorlunda projekt, kontakta honom på d@technologywillsaveus.org... missa heller inte sajten med det fantastiska namnet www.technologywillsaveus.org .ds