android-pa-jobbet

Android är ett av världens genom tiderna snabbast växande operativsystem för persondatorer, om man inte bara räknar med traditionella pc utan även smartphones. Enligt Horace Didieu på analytikersajten Asymco.com kan Android under 2012 ta över förstaplatsen från Windows när det gäller flest antal sålda enheter per år, och Apples Ios är inte långt efter.

Första versionen släpptes så sent som 2008, och under fjärde kvartalet 2011 stod Android för 53 procent av alla sålda smartphones, enligt Gartner.

Orsakerna till Androids succé är flera, men bland de främsta hittar vi dess relativt låga hårdvarukrav och Googles öppna policy för att licensiera systemet. Android är helt enkelt billigt för tillverkare av smartphones, surfplattor och andra enheter att använda, och de har stora friheter att bygga enheter med olika hårdvara och funktionalitet och att anpassa systemet efter egna behov, variera gränssnittet och funktioner.

Under tusenlappen
Det gör att det finns Androidenheter i många olika storlekar, utföranden och prisklasser, allt från instegsmodeller med ett obundet pris på under tusenlappen inklusive moms, till de största tillverkarnas så kallade premium-modeller för mellan fem och åtta tusen. Så tröskeln för att slå till och uppgradera från vanliga mobiltelefoner till smartphones med alla dess möjligheter är numera mycket låg, speciellt för telefoner med Android.

thomas-sparrmo
Thomas Sparrmo, Telenor.

– Kör du Ios kan du välja någon av Apples olika premium-modeller, men väljer du Android kan du få både avancerade terminaler i det övre prissegmentet och också betydligt enklare telefoner, säger Thomas Sparrmo, marknadschef för företag på Telenor Sverige.
Det här har gjort smartphonen till en del av människors vardag, och det har förändrat vad folk förväntar sig av telefoner och telefonitjänster.

Det är i allt större utsträckning i det privata användandet som första kontakten med ny teknik och nya tjänster sker, även sådant som är relevant på en arbetsplats. Användare skickar e-post, använder telefonen som sin primära webbterminal, kör videosamtal via ip-telefoni, planerar livet i molnbaserad kalender, håller sitt kontaktnät aktivt i sociala medier, delar filer, kontaktinformation och digitala visitkort med varandra direkt från telefon till telefon.

Privata vanor
Det har därför blivit mycket intressant för företagen att kunna matcha de anställdas privata smartphone-vanor med tjänster och funktioner som fyller samma behov på jobbet. De anställda tar annars med sig sina it-vanor hemifrån in på kontoret, och finns inte möjligheter att jobba på samma smidiga sätt där finns en risk att de helt enkelt gör det ändå, med sina privata smartphones, mobilabonnemang och tjänster.

jessica-levin
Jessica Levin
, Teliasonera.

Fenomenet kallas av vissa i branschen för consumerization, medan andra pratar om ”bring your own”, men det är i stort sett samma sak – gränserna mellan vad som är privat it och företags-it blir allt mer flytande. Samma sak är det med bärbara pc, som pendlar mellan hemmet och jobbet, om än i mindre utsträckning.
Och på samma sätt som med pc finns det goda möjligheter att utrusta även Android-telefoner med den säkerhet och de andra funktioner som företaget behöver.

– Vi tittar just nu på möjligheten för just ett bring your own-koncept, där de anställda använder sina egna terminaler, men att de uppgraderas med de funktioner och den säkerhet som företaget kräver. Det här är inte aktuellt i Sverige ännu på ett tag, men det är något att ha i tankarna när man blickar framåt, säger Jessica Levin, ansvarig för mobila företagsaffärer på Teliasonera.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning