En av de hetare molnteknikerna för tillfället stavas Openstack och är ett administrativt ramverk för att hantera upp till tusentals virtuella maskiner samtidigt.

Openstack lämpar sig för de som behöver rejält med datorkraft och därför behöver sätta ihop klustrade lösningar.

På konferensen World Hosting Day i Tyskland gick Dell ut med meddelandet att de kommer samarbeta med Canonical för att skapa Openstack-lösningar med Canonicals kommande Ubuntu 12.04 i botten.

Rob Hirschfeld utvecklare på Dell berättar i en video att målsättningen är att det ska bli enklare att hitta hostingföretag som erbjuder Openstack, alternativt att skapa sin egen infrastruktur.

Openstack är kompatibel med flera existerande molnlösningar, exempelvis Amazon ec2. Ubuntu byggde tidigare sin molnlösning på mjukvaran Eucalyptus men har i senare versioner bytt till Openstack.

Openstack ska inte förväxlas med en virtualiseringsmotor som kvm eller Xen. Openstack är ramverket ovanpå virtualiseringsmotorn som syr ihop hela konceptet.

Dell är inte de enda som använder Ubuntu ovanpå Openstack. TechWorld har tidigare berättat att HP är flitiga användare av Openstack och Ubuntu som de använder i sin publika molnlösning.