Html duger gott och väl när det handlar om att leverera statiskt innehåll, formulärhantering och presentation men för mer avancerade program har utvecklarna hitills varit tvingade att använda Flash.

Html5 ändrar på det och kommer bland annat med stöd för både strömmande video och ljud. Tvåvägskommunikation mot servern är också möjlig i html5 tack vare tekniken Websockets.

Mozilla Foundation, stiftelsen bakom webbläsaren Firefox, har nu lanserat ett multiplayer-spel, Browserquest, för att visa att html5 är mer än redo att ersätta Flash.

Browserquest är ett enkelt äventyrsspel liknande dem som dök upp för 15-20 år sedan då pc:n fortfarande var ung. Syftet är däremot inte en uppvisning i datorkraft utan att html5 kan användas för kvalificerade uppgifter och att infrastrukturen som är helt byggd på öppna tekniker kan användas för spel med tusentals samtidiga användare.

Klientdelen av spelet är byggt i Javascript. Serverdelen är utvecklat i Node.js som är en Javascript-variant för servrar.

Andra tekniker i Browserquest är canvas som används för att rita upp grafiken, trådhantering med Web Workers för att ladda element parallellt. Localstorage används för att lagra ljudfiler.

Spelet fungerar både på surfplattor, smarta telefoner och vanliga datorer.

Spelet hittar du på http://browserquest.mozilla.org/