Den nya versionen av Windows Server 8 innehåller gott om nyheter. Till att börja med är startknappen borta, precis som i klientversionen, och vi möts i stället av en startskärm där vi kan starta våra program. Vi kommer alltså att enkelt kunna använda även server-os:et med pekskärm, även om det är tveksamt hur ofta det kommer till nytta.

Bland nyheterna på nätverkssidan är inbyggd kombinering av nätverksanslutningar (nic-gruppering), feltolerant dhcp, nytt effektivare smb-protokoll, Remotefx-protokoll som fungerar bra över wan-länkar och förenklad installation av Direct Access.


Att startknappen är borta känns lite ovant. I stället finns en startskärm där man startar sina program.

Lagra på nya sätt
På lagringssidan finner vi inte bara Refs, ett helt nytt och feltolerant filsystem, utan även deduplicering på blocknivå i ntfs, möjlighet att erbjuda lagring över iscsi och nfs samt Storage Pools, som gör det möjligt att skapa logiska diskar över flera fysiska diskar och ge feltolerans.


Man kan aktivera deduplicering på en ntfs-volym. Här sparar dedupliceringen 80 procent utrymme åt oss eftersom vi kopierat samma fil tre gånger.

Dynamic Access Control är ett nytt behörighetssystem där man använder attribut på objekt för att ange behörighet i stället för att göra på det gamla sättet, med acl, access control list.

Man kan till exempel ange att alla som heter Henrik i förnamn och använder en pc med Windows 7 eller nyare os får komma åt filer som har säkerhetsklassning ”Konfidentiellt” eller högre.


Med Dynamic Access Control kan vi ange behörigheter baserat på olika objektattribut i stället för att använda acl.

Hyper-V 3.0 har förbättrats kraftigt
. Du kan nu skapa virtuella maskiner med 1 terabyte ram, 32 virtuell cpu och 64 terabyte disk. Det finns också inbyggd replikeringsfunktion för virtuella maskiner och du kan flytta en virtuell maskin till en annan Hyper-V-server utan att de har delad lagringsyta.

Andra nyheter i Windows Server 8 är växling mellan Server Core- och gui-läge utan ominstallation, scenariobaserad installation av terminallösningar som konfigurerar flera servrar i samma steg och en uppsättning med 2 300 stycken Powershell-kommandon, jämfört med bara 200 i Windows Server 2008 R2.


Med Hyper-V 3.0 skapar du virtuella maskiner med 1 terabyte ram och 64 terabyte disk. Det finns också inbyggd replikering som skapar en kopia av en virtuell maskin på en annan Hyper-V-server.

TechWorlds slutsats

Microsoft har verkligen arbetat hårt med att skapa ett bra server-os i Windows 8. Till en början är det ovant att arbeta med startskärm och Server Managers nya utseende, men efter några dagar vänjer man sig och det går snabbt och känns naturligt.

Ladda gärna hem Windows 8 Server själv och installera i en virtuell maskin för att skapa en egen uppfattning – du kommer att tjäna på att vara van att arbeta med de nya verktygen ett tag innan du inför Windows Server 8 skarpt.
Räkna med lansering av Windows 8 Server under senhösten 2012.

Fakta

TechWorld rekommenderar Produkt: Windows 8 Server beta
Tillverkare: Microsoft
Produkttyp: Operativsystem för server
Arkitektur: Endast Intel/AMD 64-bit. Stöd för Itanium finns inte längre.
Systemkrav: 1,4 gigahertz cpu, 512 megabyte ram och 32 giga-byte lagring.
Cirkapris: Laddas hem gratis. Pris för färdig produkt är i dag okänt.
Färdig produkt släpps: Troligen senhösten 2012.

+ Hyper-V förbättras kraftigt. Deduplicerat filsystem. Mod-ernare åtkomstkontroll med DAC. Inbyggd nic-gruppering. Powershell kan användas till allt.
- Mycket ovant att arbeta utan startknapp – mycket måste läras om. Man kan inte utöka storleken på en virtuell hårddisk under full drift av en virtuell maskin. Refs saknar många funktioner.

BETYG
Installation: 8 av 10
Gränssnitt: 13 av 20
Administration: 16 av 20
Innovation: 42 av 50

TOTALT: 79 av 100