Indiska Druva skryter med att du med hjälp av backup-systemet Phoenix kan få ned både behovet av bandbredd och lagringsutrymme för företagets backuper. Det ska också kunna fylla alla företagets backup-behov. Det första påståendet känns mer gediget underbyggt än det senare.

Phoenix består av en backupserver och klienter att installera på de datorer man vill säkerhetskopiera saker från. Serverprogrammet kan köras i antingen Linux eller Windows, men endast på 64-bitarsmaskiner. Klienter finns däremot för både 64-bitars- och 32-bitarsvarianten av såväl Linux som Windows.En schematisk uppställning över miljöer som kan hanteras av Druva Phoenix, som det presenteras på tillverkarens egen webbplats.

Inte heltäckande
Programmet erbjuder filbackuper, som sagt i Linux och Windows. Dessutom har det funktioner för backup av MS Exchange, MS SQL Server och Mysql Server. Att påstå att det därmed är heltäckande är att ta i, men det gör det inte mindre användbart för företag som i första hand använder sig av just dessa miljöer. De får en samlad backuphantering med central administration.

Hur är det då med den annonserade besparingen av bandbredd och utrymme? Jo, det är vad som gör att Phoenix känns intressant. Programmet har någonting Druva kallar för ”data deduplication”, ett system för att undvika att data lagras mer än gång. Den finessen ska ge stora vinster – enligt Druva i normalfallet hela 90 procent av bandbredd och utrymme. Den siffran får betraktas som en reklammässig överdrift, men funktionen är intressant och vi ville förstås testa den.
Kontrollpanelen är det främsta gränssnittet för att konfigurera backuphanteringen. Det tar visserligen tid att sätta sig in i, men fungerar bra.

Inga onödiga kopior
På Druvas webbplats finns ett pedagogiskt exempel, med ett mejl med bilaga som har kommit in till flera medarbetares inkorgar. Phoenix gör att bilagan bara sparas en gång på backupservern.

Vi testade med en stor fil i tre kopior på olika ställen i filsystemet på en Linuxmaskin, och där verkade Phoenix mycket riktigt klara av att inte multiplicera data och lagringsutrymmet för backup.

Druva framhåller även att kommunikationen mellan klient och server krypteras och att data lagras krypterat på servern. Det är ingenting som på minsta sätt är unikt, men det är förstås bra.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Produkt: Druva Phoenix 2.3
Typ: Backupprogram
Kontakt: www.druva.com/phoenix/remote-backup
Miljöer: Linux, Windows
Kan backa upp: Filsystem, MS Exchange, MS SQL Server, Mysql
Cirkapris: Server 6 500 kronor, klient 3 300 kronor
Support: 650 kronor per klient och år

Bra hantering av lagrings-utrymme och bandbredd, centralt administrerad backup.

Inte helt lättanvänt gränssnitt. Servern kräver 64-bitars-dator.

Funktioner och finesser: 22 av 25

Användargränssnitt: 15 av 25

Installation: 15 av 20

Säkerhet: 12 av 15

Stöd för olika plattformar: 7 av 15