Direkt efter installationen loggar vi in genom att gå in på https://server-namn:10000/

Har du satt upp en sajt på en Linux-server vid något tillfälle vet du säkert också hur lätt det kan bli fel. Behöver du sedan sätta upp en större mängd sajter, till exempel om du tagit på dig ansvaret att drifta sidor för dina kunders räkning, då behöver du ett verktyg som först automatiserar installationsförfarandet och sedan gör administrationen så enkel och effektiv som möjligt.
Virtualmin är ett sådant webbaserat program, och det gör faktiskt jobbet riktigt bra.


Installationen är textbaserad men enkel och rättfram. Det kan ta rätt lång tid att hämta hem alla paket som krävs eftersom Virtualmin är väldigt omfattande.

Flera sajter samtidigt
Virtualmin är ett tillägg till administrationsprogrammet Webmin med skillnaden att Virtualmin gör det möjligt att sätta upp och administrera flera sajter på ett och samma bräde. Det gör också möjligt för sajtägarna själva att administrera sina konton, till exempel när de ska bestämma vilka e-postadresser som är knutna till domänen.
Virtualmin tar ett helhetsgrepp om din server och ska installeras på en helt nyinstallerad server. Godkända operativsystem är Centos 4-6, Rhel 5–6, Scientific Linux 6, Debian 4–6 och långtidsversionerna av Ubuntu, det vill säga Ubuntu 8.04 och Ubuntu 10.04. Ubuntu 12.04 bör också stödjas inom kort.


Genom Virtualmin kan vi hålla koll på minnesförbrukning. Det är också möjligt att sätta diskkvoter för dina sajter.

Skript laddar hem allt
Installationen utförs i form av ett skript som ser till att alla programberoenden laddas hem, installeras och konfigureras. Gränssnittet hittar vi genom att gå in på https://server-namn:10000/
Efter installationen får vi möjligheten att välja om vi vill att vissa moduler i Webmin ska lagras direkt i ram-minnet. Lagring i minnet innebär ett rappare och mindre cpu-intensivt system, men också att vi får mindre ledigt minne till övriga tjänster. Slår du till exempel på virusskyddsprogrammet Clamav som en servertjänst ryker 100 megabyte. Spamfiltret Spamassassin tar ytterligare 30 megabyte. Att välja ”nej” innebär inte att tjänsterna inte kommer användas, bara att hanteringen kommer ta betydligt längre tid.
Virtualmin stöder båda relationsdatabaserna Mysql och Postgresql. Mysql är förvald och vi får också bestämma hur mycket minne som ska tas i anspråk.


Att sätta upp en ny virtuell server är enkelt. I stort sett räcker det med att fylla i vilket domännamn du ska ha. Resten av uppgifterna bestäms av en mall.

Ny sajt efter mall
När vi sätter upp nya sajter baseras de på en mall som vi själva kan definiera. Kryssrutor bestämmer om vår sajt ska ha funktioner som ftp-åtkomst, statistik, e-postlistor eller virusskydd. Vi kan också sätta upp ssl för vår domän. Har servern flera ip-adresser kan vi även välja att associera vår sajt med ett visst ip-nummer.
Säkerhetskopiering kan schemaläggas och vi kan även välja att ta backup på enskilda sajter. Loggarna finns tillgängliga via gränssnittet. Behöver du flytta eller migrera sajter från en konkurrerande produkt som Cpanel eller Plesk så gör du det rätt enkelt via alternativet Migrate Virtual Server.
Virtualmin är öppen källkod, men man säljer även en version, med ett pris som börjar på drygt 1 200 kronor. Det är däremot inte helt klart vad man får för pengarna, förutom uppdateringar och support.

TechWorlds slutsats
Ärligt talat sänktes våra förväntningar när vi först såg att programmet byggde på Webmin. Det har många år på nacken och var en gång i tiden riktigt, riktigt fult.
I efterhand fick vi därför äta upp våra förutfattade meningar. Virtualmin känns riktigt kompetent, gediget och är logiskt uppbyggt. Det räcker med att du måste administrera en enda sajt för att det ska kännas lönt att lägga in Virtualmin, eftersom så många tjänster konfigureras per automatik.

Fakta

TechWorld toppklass Produkt: Virtualmin 3.90 gpl
Produkttyp: Webbbaserat administrativt gränssnitt utformat för den som driftar flera sajter.
Kontakt: www.virtualmin.com
Cirkapris: Gpl-versionen är gratis. Kommersiell support och uppdateringar finns att köpa från 1 200 kronor per år.
Operativsystem: Centos, Rhel, Debian eller långtidsversionerna av Ubuntu.
Hårdvarukrav: Beroende på hur många sajter som driftas, trafikmängd och vilka tjänster du har behov av.

+Att sätta upp en ny sajt går på någon minut när väl servern är konfigurerad. Allt sköts via webben, vi slipper förstå oss på kryptiska konfigurationsfiler.

-Går man utanför gränserna och redigerar manuellt riskerar man att sabotera systemet. Servern blir dedikerad till Virtualmin.

BETYG
Installation: 25 av 25
Administration: 20 av 25
Konfigurationsmöjligheter: 20 av 25
Prisvärdhet: 25 av 25

TOTALT: 90 av 100