Cyber intelligence sharing and protection act, Cispa kort och gott, låter inte som någon dum idé om man bara ser till det officiella syftet som förespråkarna lyfter fram. Tanken är att Cispa ska underlätta för myndigheter och privata organisationer att dela information om potentiella hot, även om informationen i sig inte är hemligstämplad. Det är när vi läser lite djupare och stannar till vid några specifika formuleringar som det är dags att ta fram sop(a)kvasten och pip(a)rensaren igen.

I formuleringen finner vi bland annat att Cispa i sin nuvarande utformning skulle gälla för all "stöld eller förskingring av privat eller statlig information, intellektuell egendom, eller personlig information". Med andra ord sträcker sig lagförslagets tentakler betydligt längre än till vad som kan kallas hot mot nationen.

Cispa skulle rent teoretiskt kunna användas för att stänga webbplatser som har publicerat sekretessbelagda uppgifter eller för att åtala personer som delat upphovsrättsskyddat innehåll.
Internetleverantörer kan använda den för att övervaka abonnenter som misstänks för eventuella intrång i immateriella rättigheter. De kan även tolka detta lagförslag som att det ger dem möjlighet att blockera konton eller tillgång till specifika webbplatser, eller vidta andra åtgärder, och enkelt hävda att det motiverades av aspekter för cybersäkerhet.

Enligt Cispa kan staten dels ta hjälp av din internetleverantörer, men också från Google, Facebook eller andra privata organ.

En ledtråd till vad lagförslaget egentligen handlar om finns i första stycket i ett pressmeddelande från House Select Commitee Intelligence där man skriver:

"Över 100 ledamöter i kongressen stöder Cispa som hjälper till att skydda amerikanska företag och arbetstillfällen."

Förmodligen lär inte heller Cispa klubbas igenom i sin nuvarande form, så det är oklart varför kongressen lägger fram det efter debaclet med Sopa och Pipa.