Det var i februari i år som Canonical, företaget bakom den populära Linuxdistributionen Ubuntu meddelade att de lägger ner stödet för syskonet Kubuntu.

Kubuntu delar samma kodbas som Ubuntu fast med skillnaden att gränssnittet baseras på fönstermiljön KDE istället för Canonicals egenutvecklade Unity.

Canonical lät då också meddela att utvecklaren Jonathan Riddell som var heltidsanställd för Kubuntu skulle få andra sysslor.

Nu meddelar däremot Kubuntu att de fått en ny sponsor för projektet. Blue Systems tar över projektet och kommer samtidigt betala Jonathan Riddell för att han även fortsättningsvis ska kunna jobba heltid med projektet.

Kubuntu blir inte första gången Blue Systems går in som sponsor. Blue Systems samarbetar även med Linux Mint och Netrunner.

En del frågetecken måste däremot redas ut. Det är inte klart om Canonical kommer överlåta varumärket Kubuntu, eller om namnet Kubuntu är för snarlikt Ubuntu. I så fall kan en namnändring bli aktuell. Jonathan Riddell säger däremot till nättidskriften The H att han inte tror att Canonical kommer sätta några käppar i hjulet.

Blue Systems tar över Kubuntu från och med version 12.10 som släpps i oktober det här året.