Föreställ dig ett italienskt furstendöme under tidigt 1500-tal, den machiavellianska tiden. Vaktchefen var den som hanterade säkerheten och driften i en furstes slott. Blev man av med vaktchefen gick ingen säker på slottet, hemliga lösenord måste ändras, vaktscheman måste ses över, lönngångar fyllas igen och nya lönngångar byggas ut. Om vaktchefen hade gått i vredesmod så var det bara tur som avgjorde om fursten skulle överleva.

På samma sätt är det i dag. Systemadministratören är företagets vaktchef, som sitter på alla ritningar och känner till de flesta lösenorden.

Kan systemets brister
Administratören är väl införstådd med de brister som finns och de genvägar som satts upp för att lättare kunna administrera miljön. Bara fantasin sätter gränserna för vad en förargad före detta systemadministratör kan åstadkomma.

Scenario

I brist på folk anlitade företaget en systemadministratör från ett it-bemanningsföretag. Det var en mycket social och energisk ung man, som snabbt smälte in och fick mer och mer ansvar över företagets it-system. Efter ett par år får en av de anställda av en händelse reda på att konsulten tidigare varit dömd för hackerbrott och bedrägerier, samt att en ny rättegång är på gång mot konsulten. Rättegången berör stöld av kreditkortsinformation.