Att få en maskinpark med smartphones att fungera säkert och problemfritt på jobbet är en allt viktigare fråga för it-avdelningen. Mobila enheter kan göra mer och mer, och de blir för varje år som går allt mer lockande att utnyttja som verkliga arbetsstationer. Kraftfulla e-postklienter, kalender och intranät på fickan och enklare mobil dokumenthantering gör bärbara datorn överflödig för många användare.
Unga konkurrenter
TechWorld har tidigare skildrat hur de två största smartphone-plattformarna fungerar i företaget, Apples Ios och Googles Android. De två är båda relativt nya system med bara en handfull år på nacken och en snabb utvecklingskurva både i popularitet och i funktionalitet. Innan de dök upp ifrån ingenstans var det två andra system som dominerade bland smarta mobiltelefoner.
Den ena var Symbian, Sony Ericssons och fram tills alldeles nyligen även Nokias förstahandsval. Men i höstas kom den allra sista Symbianluren – Sony Ericsson har gått över till Android och Nokia har valt att satsa på nya Windows Phone 7.5.
Den andra stora plattformen var just Microsofts Windows Phone, eller Windows Mobile som den hette då.
Så låt oss titta närmare på Microsofts bidrag till smartphone-marknaden. Windows Phone har i dag en andel av marknaden på futtiga 0,41 procent, enligt statistiksajten Netmarketshare. Men i deras sammanställning ingår surfplattemarknaden, och de räknar Windows Phone och gamla Windows Mobile som två olika system. Gartner ger i stället siffran 3,6 procent globalt under våren 2011.
Microsoft och många analytiker tror dock på en stark framtid för Windows Phone. Den senaste versionen av operativsystemet, alltså 7.5, även kallad Mango, har en mer privatanvändarvänlig utformning än tidigare, och den har åtföljts av en storsatsning på molntjänster och fullmatad app-butik. Flera tillverkare har satsat på premium-modeller som kör operativsystemet, till exempel just Nokia, som under senhösten 2011 och vintern 2012 fått mycket uppmärksamhet för sina Windows-telefoner. Netmarketshare rapporterade en ökning av försäljningen med över 41 procent i februari 2012 jämfört med samma period året innan.
Microsoft dominerar
Det här är en klar kontrast till hur det ser ut på pc- och serversidan, där Microsoft och Windowsbaserade system dominerar. Det gör att en integrering av ytterligare en Microsoft-produkt är förhållandevis enkel.
– 85 procent av svenska företag använder i dag Exchange som kommunikationsplattform, och där finns det få hinder att föra in Windows Phone-enheter, säger Peter Wissinger, Microsofts affärsområdeschef för Windows Phone.
Däremot är han skeptiskt till trenden att låta användare ta med sig sin egen smartphone till jobbet.
– Det finns mycket feluppfattningar och myter om det som kallas bring your own. Jag tror inte det är någon som på allvar funderar på att låta användare använda vilken pryl som helst och att sedan integrera den så att den blir produktiv i organisationen, säger Peter Wissinger.