ingång

Det svenska företaget Dovados lilla router är praktisk att ta med sig på resan. Men hur står den sig mot en större router

Modem tappar ibland sin uppkoppling och behöver startas om. Tiny sköter det här automatiskt och effektivt eftersom usb-porten också kan startas om. Du kan få ett sms när det här händer och då samtidigt få reda på din månadsförbrukning.
Du har säkert redan sett den – Dovados lilla lilafärgade router kallad Tiny. Den följer med många bredbandsabonnemang i dag, både från Telia, Telenor och Tre.

Hela tanken med ett mobilt bredband är att vara mobil, men om du har velat dela med dig av ditt internet har du hittills varit tvungen att släpa med dig en klumpig router. Den professionellt resande är som en elitcyklist, de försöker ständigt skala bort vikt, och Tiny är betydligt mindre än sina storasyskon.


Mycket spelar in

Vi har valde att varken testa 3g- eller 4g-prestandan i sig eftersom det beror på väldigt många faktorer, till exempel val av operatör, abonnemangsform, nättillgänglighet, antal samtidiga användare och dessutom att operatörerna verkar ha infört begränsningar på maximal hastighet per session.

Om du vill vara säker på att Bredbandskollen verkligen mäter upp maximal prestanda bör du gå in under ”Avancerad mätning” och manuellt välja fler trådar. Vi nöjer oss i det fallet med att konstatera att Tiny under optimala förhållanden kan skyffla igenom 70 megabit per sekund från ett usb-anslutet lte-modem. Den större routerns mer kraftfulla cpu klarar av att överföra större mängd trafik.


Ute på resande fot är det få som tycker lan-anslutningen på 100 megabit per sekund är en begränsning. Tråkigt dock att Tiny inte kan strömförsörjas från två usb-anslutningar så att man slipper det externa kraftaggregatet som är lika stort som routern.

Vi ställde i stället Tiny mot en av dess större syskonmodeller Dovado 4GR för att jämföra routerns wlan-prestanda. Vi har tidigare testat 4GR i TechWorld, och eftersom den placerade sig i toppskiktet utgör den en bra referens.

Lilla Tiny har så klart inte lika många fysiska anslutningar. Den har bara en lan-anslutning, medan 4GR har fyra. Tinys lan-anslutning har dessutom bara 100 megabit per sekund där de flesta större routrar i dag har gigabitanslutningar.

Större routrar har ofta plats för fler antenner, och det återspeglas i våra mätresultat. I routerns närhet ser vi ingen egentlig prestandaskillnad mellan Tiny och 4GR. Ökar avståndet däremot hänger inte riktigt Tiny med. Den stora routern 4GR har betydligt bättre räckvidd och kan därmed täcka ett större område.

Vi ser dessutom att prestandan påverkas av hur klienterna är placerade, sannolikt beroende på den enda antennen. Vi ser inte motsvarande problem med den större routern och dess två antenner.

"Har sin givna plats i väskan, men om du behöver större räckvidd eller fler lan-anslutningar får du tyvärr fortsätta att släpa på en större router."
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

TechWorld rekommenderar Produkt: Dovado Tiny
Kontakt: www.dovado.com
LAN-anslutning: 1 st 100 Mbps
WAN-anslutning: 1 st 100 Mbps
Antenn: 1 st löstagbar
WLAN-standard: IEEE 802.11 b/g/n (upp till 150 Mbps)
Maximal genomströmning usb-modem: 70 Mbps (uppmätt)
WLAN-kryptering: WEP/WPA-PSK/WPA2 Enterprise
Säkerhet: SPI/Port fwd/VPN/GRE
Storlek: 58 x 87 x 20 mm, 80 gram (externt kraftaggregat tillkommer)
Strömförbrukning: 13 W (uppmätt)
Cirkapris: 500 kronor

+
Liten, med bra prestanda i routerns närhet.
-
Begränsad räckvidd, få lan-portar.

BETYG
Installation och admin: 20 av 25
Wlan-prestanda: 15 av 25
Säkerhet: 15 av 30
Modemstöd: 30 av 30

TOTALT: 80 av 100