En nyfiken systemadministratör kan aldrig ha för många verktyg för att hålla koll på vad som händer i systemen eller i nätverket.

Här listar vi sju stycken verktyg för Linux du kan använda direkt från kommandoprompten och som skvallrar om vilka nätverksanslutningar din dator gör och kapaciteten de förbrukar.

Programmen hittar du i ditt mjukvaruarkiv och installeras via din vanliga mjukvaruinstallerare, exempelvis apt-get eller yum.

Iptstate: Verktyg som liknar top och som visar hur trafiken passerar din brandvägg. Du kan även använda verktyget för att stänga ned förbindelser.

Pktstat: Visar aktiva anslutningar mot ett visst nätverksgränssnitt. En trevlig detalj är att pktstat visar vilket program som använder anslutningen och även information om vad det är som skickas.

Nethogs: Talar om för dig vilken process det är som suger musten ur nätverket.

Iptraf: Sniffar i realtid upp paket som skickas på nätet. En extremt enkel version av Wireshark. Användbar om du snabbt vill se vilken adress som kommunicerar med vilken adress.

Bmon: Bandbreddsmonitor som med ascii-grafik ritar upp grafer över hur stor del av bandbredden som utnyttjas.

Speedometer: Talar om för dig hur snabbt det går att ladda hem eller ladda upp en fil. Kan även användas för att kolla hur snabbt du kan skriva en fil till ditt filsystem.

Nload: Visar en graf för bandbredd in och ut. Du har möjlighet att påverka variabler som samplingstid och skalan på grafen.