TechWorld skrev nyligen om att attackerna mot sociala nätverk ökar. Nu visar en ny undersökning från IBM:s X-force team att spam och "vanligt" nätfiske via mail gick ner ner med hela 50 procent under förra året, jämfört med 2010. Istället har angripare fokuserat på sociala medier och nätverk.

Anledningen antas vara att säkerheten för webbapplikationer och mailsystem förbättrats avsevärt, vilket tvingat angriparna att bli mer kreativa. Leverantörer gör ett bättre jobb med att täta sina program snabbt när sårbarheter upptäcks. IBM:s undersökning visar att andelen ej patchade sårbarheter minskade till 36 procent, jämfört med 43 procent under 2010.

En trend som undersökningen tar upp är en ökad användning av nätfiske genom e-postmeddelanden som utger sig för att vara från de olika sociala nätverken. Genom att imitera populära sociala nätverk och e-posttjänster, försöker angriparna locka offren att klicka på länkar till webbsidor som som infekterar deras datorer med skadlig kod. I undersökning pekar man också på att en del av denna verksamhet också handlar om att samla klick genom att lura användare genom vilseledande e-postmeddelanden för att driva trafik till detaljhandelns eller reklambranschens webbplatser.

Här kan du läsa hela undersökningen.