Galorna duggar tätt kring oss, Grammisgalan, Oscarsgalan, Melodifestivalen, Fotbollsgalan, Elle-galan, Hiphop-galan och allt vad det är. Nyligen diskuterade Radio Stockholm – givetvis utan att komma fram till något – om vilka andra galor som kunde tänkas behövas. Folk föreslog pensionärsgalor och politikergalor. De befintliga galorna har alla den egenskapen att de glorifierar något meningslöst, som inte driver vår utveckling framåt.

Vårt intresse behöver riktas om. Det finns en grupp som är undanträngd, som ständigt förlöjligas och bara tas fram när det är katastrofer på gång, en grupp som anses ägna sig åt något som är så absurt och märkligt att det inte förtjänar att lyftas fram i vardagen, trots att hela vårt samhälle vilar på, och inte skulle kunna drivas framåt utan, deras arbete: vetenskapsmännen och -kvinnorna.

Visst, vetenskapen har sin gala: Nobelprisutdelningen, men den gäller bara för ett mycket litet fåtal högpresterande sanningssägare, och televisionen gör sitt bästa för att förlöjliga saken och bara prata om tiaror och laxmousse. Galatanken skulle behöva utvidgas så att fler kan vara med och sprida ljusets budskap.

Vetenskapen behöver rehabiliteras från att vara något obegripligt, farligt och märkligt, till att bli chique och inne. Vad Sverige behöver är en vetenskapsgala med tv-sända deltävlingar, greenroom, omröstningar, glamour och champagne, icke-nollställda programledare och massor av laser och pyroteknik på scenen. Och alla deltagare skulle till exempel kunna glida in på supraledande skateboards (tinytw.se/skateboard).

"Man kunde ha pausunderhållning med vetenskapliga ståuppkomiker som drog beska skämt om homeopater, stråltanter, bisarr bi-fi, spådomar, spökerier och scientologer."

Tävlingsbidragen ska inte vara hjärndöda påppsånger utan prisvinnande förklaringar och demonstrationer av vetenskapliga upptäckter, egna eller andras, framförda på ett sådant sätt att människor kan bli intresserade och inspirerade. Se ett par TED Talks, med Hans Rosling och andra, så förstår du vad jag menar. Pengarna som kommer in vid omröstningen ska gå till underfinansierade vetenskapliga projekt.

Man kunde ha pausunderhållning med vetenskapliga ståuppkomiker som drog beska skämt om homeopater, stråltanter, bisarr bi-fi, spådomar, spökerier och scientologer.
Jag kan tänka mig ett antal vetenskapsvänliga organisationer som kunde sponsra, IDG naturligtvis, men även Vetenskap och Folkvett, Vetenskapsrådet, X-prize, Space people, Rymdbolaget, Karolinska Institutet, KTH och Astra-Zeneca.
För i Sverige är det tungrott. Att få folk att sluta tro på spådamer, druider och varma grötomslag och sluta hata radiosändare, kommer att bli ett långt och mödosamt arbete. Frågan är om SVT orkar rida ut stormen?

Ovetenskapen måste angripas där det känns, med en smäll mitt i schlager plexus. Svenskarna måste förstå att männen i vita rockar med pennor i bröstfickorna är våra vänner. Listan på doldisar som behöver bli kändisar är lång.

Vinnarna
i varje land skulle gå vidare till en sameuropeisk Eurovision Science Contest.
Då skulle åtminstone jag sitta som klistrad framför tv:n varenda vid deltävling.

Fakta

Hissat

  • Esa:s nya bärraket Vega. Nu behöver väst inte längre betala Ryssland för att få skjuta upp småsatelliter.
  • Indiens kommunikationsminister har sagt att landet inte tänker censurera sociala media. Modigt. Om det är sant …

Dissat

  •  för samtidigt står 21 webbföretag inför rätta i Indien för att de spridit stötande och religiöst hädiskt material. Regeringen retar sig på morfade bilder på politiker och på grisar i Mecka.
  • Veolia har startat privatägd kollektivtrafik mellan Nacka och Kista. Givetvis klagar (s).
  • E-hälsoföretaget Inera, ägt av landsting och regioner, vill lägga alla sjukjournaler på internet och äntligen få slut på kompatibilitetsproblemen. Givetvis klagar motståndsgrupper.