windows phone

Integrationen med befintlig infrastruktur är den största fördelen med att välja Windows Phone, anser Magnus Skebäck. Systemet är skräddarsytt för att snabbt och effektivt arbeta med Microsoftprogram som Lync, Office, Exchange, Onenote och Sharepoint.

magnus-skebäck-altran

Magnus Skebäck på Altran rekommenderar att företag som väljer Windows Phone ser till att få hjälp i början med att förstå hur systemet är uppbyggt.

Utvecklar också appar
Altran, som bygger en hel del appar åt andra företag, ser också övergången ur ett utvecklarperspektiv. Om man ska kunna erbjuda sina kunder ett tredje plattformsalternativ för appar vill man gärna själva se hur systemet fungerar först. Magnus Skebäck berättar att det än så länge är ganska få företag som efterfrågar appar enbart för Windows Phone.

– Än så länge har vi bara byggt demonstrationsappar och lite applikationer för interna system som tidrapportering och liknande. Men det är många utvecklare som är intresserade. Tidigare har det ju handlat mycket om Objective-C eller Java, men vi har en stor Dotnet-community som vill kunna utveckla i Visual Studio också.

Magnus Skebäck tror dock att app-tänket till stor del är på väg att suddas ut, och att allt fler kommer vilja ha plattformsoberoende lösningar och bygga i html5.

– Hur länge kommer man kunna tvinga kunder att bygga för flera olika plattformar? Vi satsar själva gärna mycket på html5, men samtidigt måste vi följa marknaden. Men om man tvingas hålla tre plattformar igång hela tiden blir det dyrt, speciellt som det kommer nya versioner av systemen med täta mellanrum.

Hittills är det bara Altran i Skandinavien som helt och hållet gått över till Windows, men Magnus Skebäck berättar att projektet följs av Altran globalt. Han tror att Windows Phone har en strålande framtid, framför allt ute hos företagen.

– Jag tror att det behövdes att en stor tillverkare som Nokia gick in i ett samarbete med Microsoft. Det viktiga nu är att fler telefoner når marknaden.

Det är utan tvekan många andra företag som är nyfikna och frågar oss hur det funkar. Jag tror att det är många som kommer att följa efter när de väl förstår hur många saker som blir så mycket enklare.

Fler telefoner behövs
Just tillgången på telefoner och hantering av serviceärenden tror Magnus Skebäck kan vara en viktig konkurrensfaktor.

– Problemet med Apple är dels deras policys kring garantier, dels att vi aldrig kan veta när vi får telefoner. Det har nästan alltid varit brist. Vi måste också gå via en leverantör för att beställa Iphones. Skulle man vilja byta leverantör strular det enormt med var och hur man ska lämna telefoner på service.

Vilka råd kan Altran ge till företag som funderar på att gå över till Windows Phone?

– Man måste förstå designen av systemet. Det beror inte på att systemet skulle vara krångligt på något sätt, utan snarare på att många använt Iphones så mycket så att man har med sig Apples tänk och design, säger Magnus Skebäck.

– Det första man ska göra är därför att ta in någon som visar hur systemet är uppbyggt. Det är verkligen inte som de andra systemen som man själv listar ut ganska snabbt hur de är uppbyggda. Man sparar mycket tid och irritation på att lära sig systemet direkt, för här finns många saker som gör dig fruktansvärt produktiv, bara du vet hur de funkar.