Greenpeace delar ut kängor till höger och vänster i en ny miljörapport rörande datacenter.

Härom dagen publicerade miljöorganisationen Greenpeace rapporten ”How clean is your Cloud?” där de tittat närmare på elförbrukningen i större datacenter.

14 företag har placerats under luppen och flera får låga betyg. Ett av dessa är Apple, vars datacenter i North Carolina förvisso använder sig av bränsleceller och solpaneler för att generera elektricitet, men det täcker bara tio procent av behovet. Resterande 90 procent genereras av den betydligt smutsigare kolkraften.

Apple bestrider nu påståendet och hävdar att anläggningen så småningom kommer att drivas till 60 procent av bränsle- och solceller, något som Apple hävdar kommer att göra anläggningen till den grönaste i världen.

Greenpeace ska även ha felaktigt ha angett förbrukningen till 100 megawatt, medan datacentret i själva verket bara förbrukar 20 megawatt.

Andra företag som kritiseras är Microsoft utökar sin datacenterverksamhet i kol- och kärnkrafttäta Virginia. Även Amazon får en känga för att ha stora delar av sin serverpark i Virginia.

Google får höga poäng för att vara öppna med sin energiförbrukning samt för att satsa på förnybar energi. Facebook får i rapporten en eloge för sitt datacenter utanför Luleå som helt drivs av förnybar energi.