Spanska företaget Thecorpora har satt ihop en robotbyggsats helt baserad på öppen källkod och en del öppna komponenter.

Roboten är 45 centimeter hög. Färgerna går i vitt och grönt för den mindre modellen och vitt och svart i den lite tuffare varianten. Roboten tar sig fram på större två hjul och ett lite mindre för styrning.

Ögonen består av två webkameror och via mikrofoner kan du ge roboten order som tolkas via taligenkänning. Operativsystemet är baserat på Ubuntu Linux 11.10 som i sin tur kör ett robotoperativsystem från Willow Garage.

Taligenkänningen sköts med mjukvaran Julios. Talsyntesen styrs med mjukvaran Festival.

Priset börjar på 499 euro eller runt 4500 kronor för de första tusen exemplaren som beställs. Priset kommer därefter att stiga till 623 euro eller 5600 kronor. För det priset får du en robotbyggsats i dess grundutförande.

Den enklaste byggsatsen inkluderar däremot inte pc-komponenterna och sensorerna. För Q.bo Complete Lite Kit som inkluderar rubbet får du betala 1 699 euro eller drygt 15 000 kronor. Vill du köpa roboten färdigmonterad landar du på cirka 20 000 kronor. Priserna gäller bara fram tills dess att de första tusen exemplaren sålts, efter det kommer priserna stiga.

Tycker du att priserna är i häftigaste laget så kan du alltid plocka hem ritningarna och utveckla din alldeles egen robot. Både källkod, kretsscheman och ritningarna på designen är släppt under öppna licenser.

Utvecklaren av roboten planerar att bygga in 3d-sensorer av samma typ av de du hittar i Microsoft Kinect för att kunna hämta in information om djup.

Q.bo ska också kunna installeras med mjukvara för ansiktsigenkänning. Q.bo ska även kunna känna igen andra Q.bo's och ska även vara kapabel att känna igen sig själv i en spegel.

Roboten hittar du hos Thecorpora.com. För ett smakprov titta på filmen här nedan: