Facebooks senaste datacenter i North Carolina, USA kör nu webbtrafik i skarpt läge. Foto: Facebook/aerialphotopros.com

Facebook tuffar på framåt med sina 845 miljoner användare och har nu sjösatt sitt datacenter vid Forest City i North Carolina. Projektet som inleddes för 16 månader sedan har enligt företaget tagit cirka 2000 personer och drygt 1,2 miljoner mantimmar att slutföra.

Anläggningen ingår i företagets Open Compute-projekt med en öppen datacenterdesign. Datacentret är den första storskaliga installationenbaserad på version två av den specifikationen och varje server använder dubbla Intel Sandy Bridge-processorer.

Dessutom är datacentret också först att använda klimatbaserade kylsystem baserade på utomhusluft i ett område som hittills ansetts olämpligt för sådana lösningar.

Målsättningen är skapa ett av världens mest energieffektiva datacenter, med en beräknad pue på 1,06-1,08. Arbetet är dock inte avslutat. Facebook är redan i full färd med att under året bygga ytterligare en byggnad intill anläggningen som ska spegla innehållet i den första för redundans.

Det datacenter som Facebook är i full färd att bygga utanför Luleå ingår även det i Open Compute-projektet och kommer helt och hållet att använda sig av förnybar energi, både för drift och kylning.