I förra veckan lanserade svenska Clavister en helt ny portfölj av brandväggar och säkerhetsprodukter. Produkterna är smidigt indelade utifrån den målgrupp de riktar sig mot och döpta efter nordiska vilddjur:

  • Virtual series - Designad för virtuella miljöer och moln
  • Eagle series - Produkter för remote offices
  • Lynx series - Extremt stryktåliga industriprodukter
  • Wolf series - Produkter för företag och datacenter
  • Polar Bear series - Produkter för telekomföretag och operatörer

Clavister säger att deras nya brandväggar innehåller världens snabbaste säkerhetssystem. Maxhastigeheten ligger på 240 Gbps i en enda enhet vilket är betydligt snabbare än konkurrenternas produkter som oftast ligger runt 150 Gbps fördelat på tre enheter.

Peter Johansson, VD och koncernchef för Clavister förklarar:
- Vårt mål är att skapa framtidens säkra produkter som skyddar stora företag, molntjänsteleverantörer, mobil- och teleoperatörer mot de säkerhetshot som deras nätverk utsätts för och som hela tiden förändras och blir mer komplexa.

Det var dock inte bara hårda saker som lanserades. Clavister satsar också på mjukvara för styrning och optimering av nätverkstrafiken. Application Control är en helt ny funktion som integrerats i hårdvarans operativsystem och i det nya management-verktyget Incontrol. Genom Application Control kan administratören på ett mycket enkelt sätt styra och kontrollera åtkomsten till tusentals olika applikationer som exempelvis Facebook och Youtube. Åtkomsten kan strypas helt under arbetstid eller tillåtas under vissa tider.


Genom Clavisters mjukvara InControl som används för styrning av nätverket får du realtidskontroll över vilka resurser som använder mest bandbredd. I funktionen Application Control kan du ställa in vilken åtkomst användarna ska ha till olika applikationer. 

Clavister menar att en funktion som Application Control kan hjälpa ett företag att tjäna pengar. Under presskonferensen tog man som exempel upp att om ett företag har 500 anställda och varje anställd lägger så lite som en halvtimme om dagen under varje arbetsdag på att använda sociala medier så kan detta, beräknat på genomsnittlig timlön, kosta företaget tiotals miljoner kronor varje år. Dock finns det det på väldigt många företag avdelningar som behöver ha tillgång till sociala medier för sina arbetsuppgifter. Med Application Control kan detta styras i detalj så att rätt användare har rätt åtkomster till rätt saker.

Verktyget Incontrol låter administratören hantera tusentals enheter enheter från samma gränssnitt, även användarnas egna enheter. Just BYOD (bring your own device) är något allt fler företag tvingas bemöta ochh hantera. Genom Incontrol kan företaget applicera samma policys och nivå av säkerhet på dessa enheter som på de företagsägda.

Både Clavisters nya brandväggar och mjukvara finns tillgängliga nu.