Det tillhör inte längre ovanligheterna att en användare har en surfplatta, en smart telefon och ett par datorer. Olika utrustning har olika för- och nackdelar och det gäller att ha rätt verktyg för jobbet.
Problemet är att de olika enheterna informationsmässigt ofta är helt skilda från varandra. Skriver du ett dokument på din dator finns det bara i den, om du inte manuellt skickar över det till annan hårdvara. Alternativt kan du lagra filen på nätverket, men det är inte alltid som din telefon kan ansluta sig dit.

Synkronisering är därför ett måste, och det blir bara mer och mer avancerat i takt med att mängden hårdvara och antalet plattformar ökar. I blandmiljöer kan det bli ett virrvarr av program som ska kopiera kalenderuppgifter och annat mellan enheterna.
I någon mån har problemet funnits i länge. Vi har haft dugliga mobila enheter i ett tjugotal år, men det är först nu som det blivit regel snarare än undantag. Det är också först nu som användare ser det som självklart att data alltid ska finnas tillgängligt.

För Atea är trenden tydlig. Torbjörn Jonsson, affärsansvarig för Apple på företaget, ser dagligen att kunder vill komma åt sin information överallt, inte minst beroende på att användandet av pekplattor och smarta telefoner ökar.

– Förändringen är redan här. Företag, organisationer och dess användare kommunicerar på helt nya sätt, och när som helst. Gränserna mellan arbetsplats och privatliv suddas ut. Men fördelarna är uppenbara. Mobil åtkomst av information gör användarna betydligt mer produktiva.

Företag som vill synkronisera data hamnar i dag ofta hos Microsoft, som erbjuder Exchange Activesync. Denna komponent av den populära gruppmjukvaran gör det enkelt att skicka runt data, men på filsidan är möjligheterna begränsade. Där är det i stället Sharepoint som tar vid, och då är inte samarbetet med mobila enheter särskilt effektivt.

Mest populärt är mappen

I stället är det en annan typ av lösningar på väg, som ska göra det möjligt för oss att alltid ha vår egen information under fingertopparna. Svaret ligger givetvis i molnet. Genom att ladda upp alla dokument till en server på internet blir allting tillgängligt så länge man kan nå nätet.

Ett av de mest populära alternativen är de virtuella mapparna på nätet. Det finns mängder av företag som erbjuder tjänsten. Några av de mest välkända är Dropbox, Boxnet och Sugarsync.
I samtliga fall lägger du filer i en katalog på datorn eller surfplattan. Allt som hamnar där syns sedan från de andra maskinerna och synkroniseras i regel också ner så att du kan jobba med den datan även när du inte har tillgång till internet. När din uppkoppling sedan kommer tillbaka matchas filerna ihop igen. Det är med andra ord traditionell filsynkronisering. Tack vare att det sker nära nog sömlöst uppfattar användarna det som att allting finns på plats överallt hela tiden.

Fortsätt läsa artikeln i tidningen
Denna artikel kan du som prenumerant hitta i sin fullständiga längd i papperstidningen samt i TechWorlds e-tidning.

Inte prenumerant ännu? Välkommen att teckna din prenumeration.

Du kan också köpa lösnummer i pdf-format här.