Valve Corporation är en kändis i spelvärlden och står bakom titlar som Half-Life, Counter-Strike, Left 4 Dead och Team Fortress.

Än viktigare är att Valve även står bakom distributionssystemet Steam Engine som levererar hundratals kända speltitlar från en stor mängd spelbolag.

Michael Larabel som driver sajten Phoronix har fått en exlusiv inblick bakom kulisserna hos Valve på deras kontor i Washington och rapporterar att Valve satsar stenhårt på Linux.

Enligt Larabel är Valve i full gång med att porta spelet Left 4 Dead till Linux som sedan ska distribueras via Steam på Linux. Efter det ska flera titlar följa. Anledningen till att det blev Left 4 Dead ska vara att kodbasen är stabil och relativt enkel att porta.

Inga speciallösningar ska krävas, inget Windows-gränssnitt som Wine behövs. Allt utvecklas direkt för Linux.

Utvecklingen sker bland annat på Ubuntu 11.10.

Att genombrottet för spel på Linux kan komma snart blir allt mer troligt. Öppna grafikdrivrutiner med 3d-stöd finns för de flesta grafikkort, nästa generations grafikmotor Wayland kommer bättre dra nytta av dagens grafikkort, drivrutiner på Linux har blivit en icke-fråga och miljöerna är enkla att använda.

Första rapporterna om att Steam var på väg till Linux kom för två år sedan under 2010. Fortfarande är inga datum är satta för när Steam och Left 4 Dead väl släpps men enligt Michael Larabel ser det ut att vara nära förestående.