ingång

En fjord i Norge? Nej, en fjord på hårddisken.
Bergstopparna är klädda med eviga ettor och nollor och träden är konstgjorda. Markdimman gör det hela extra realistiskt. Digital konstnär: Frank Basinski.

Medge att du alltid har velat bygga en egen värld? Varför ska det vara förbehållet Slartibartfast från ”Liftarens guide till galaxen”?

Med världsbyggarprogrammet Terragen kan du genomföra ditt livs ambition och skapa en egen värld, med bergskedjor med evig snö, grönskimrande havsvikar med palmer eller kanske ångande träsk passande en Gollum. Allt detta med så hög upplösning att du tror du är på bio.

Genom att lägga in animerade rutter genom världen kan man flyga fram bland bergstopparna och när man stoppat in animationen i Adobe After Effects eller ett liknande program är det bara att lägga till sin egen drake, och vips har du en naturtrogen, övertygande flygscen, ur vilken bättre äventyrsfilm som helst, som ”Guldkompassen” och ”The Wicker Man”.

Eller ”Star Trek Nemesis”, för du är inte begränsad till jorden. Bygg en främmande planet med vulkaner och lavaströmmar och tre solar, eller varför inte en civilisation bland molnen, som The Hallelujah Mountains i filmen ”Avatar”? Gravitation? Jovisst, men bara på dina villkor.

Det är så klart i film som Terragen används främst kommersiellt, men andra som gillar programmet är spelfabrikanter som behöver övertygande sceneri. Ingen vill ha trekantiga polygonberg, när man kan få absolut övertygande panoramor.

Programmet kan naturligtvis också vara av nytta för till exempel arkitekter och stadsplanerare. Genom att läsa in en fil med ett punktmoln taget från laserscanning av verklig natur kan man använda sig av den i simulationen, om man till exempel vill visa hur det kommer att se ut med en fabrik, ett bostadsområde eller en skidbacke på något tilltänkt ställe.

Genesis
I begynnelsen är himmel och jord. När man startar Terragen kommer man till terräng-layoutläget. ”Världen” består av en glob, en planet som till en början är helt slät, öde och tom.

Varde mitt i vattnet ett fäste som skiljer vatten från vatten. Sagt och gjort. Man skapar ett landskap genom att använda repeterande procedurer (procedurals) som skapar ett fraktalt genererat landskap som fyller planeten med bergskedjor och stora eroderade dalar. Dessutom kan man lägga till högplatåer (heightfields) om man vill bygga egna bergslandskap, samt funktioner för att förändra utseendet på ett objekts yta eller någon annan del av sceneriet.

I detta bergslandskap får man därefter fylla på med sjöar och hav. Sedan är det dags att lägga till växtlighet i form av gröna områden, och kanske snö på bergstopparna.