Här skulle vi kunna påbörja en i det närmaste ändlös diskussion kring marknadsintressen och pengar. Oftast är den diskussionen dock rätt ointressant eftersom den till stor del baseras på indicier. Huruvida säkerhetsföretagen själva på något som helst sätt ligger bakom skapandet av skadlig kod, hur omfattande malware-marknaden är i kronor och ören och på vilket sätt hela nationer är inblandade kan de flesta av oss bara spekulera i.

Klart är dock att vi blir allt mer beroende av it och datorer. I dag har i princip alla en kraftfull dator i fickan, en dator som råkar ha en applikation som heter telefon. Den är kapabel att exekvera komplicerad kod, kod som du inte själv ens märker av att den körs. Den är kapabel, det vet vi, vilket räcker långt för att börja vara vaksam. Den är sårbar, det vet vi också, vilket räcker långt för att börja vara väldigt vaksam.

Vi vet också, för det har vi på TechWorld nyligen gjort en undersökning om, att det finns stora skillnader i hur it-avdelningen och användarna uppfattar våra nya datorer, alltså de smarta telefonerna och surfplattorna. Många användare vet inte att it-avdelningen utför support på dem och de vet ännu mindre om att det finns en säkerhetspolicy. Dra själv era slutsatser.
Min slutsats är att det är en tidsfråga innan majoriteten av den kriminella sfären vänder sina blickar från Windows-maskinerna till denna nya, intressanta och naiva marknad som växer explosionsartat.

"Det är en tidsfråga innan den kriminella sfären vänder sina blickar från Windows"

För att skydda sig räcker det inte med att installera ännu en brandvägg och ett virusskydd. Det som krävs, nu som då, är kunskap och information. Landskapet förändras hela tiden, i ökande takt, och att lära sig en plattform för att sedan slå sig till ro är lika med problem.

600 000 Macar infekterades nyligen i ett botnät, virtuella maskiner och molntjänster är en högintressant attackvektor och Android-telefoner kan avlyssnas, positioneras och dräneras på pengar på distans. Men allt är inte nattsvart, det går att skydda sig genom att vara uppdaterad.

Därför vill jag bjuda in dig att lyssna till när några av världens främsta säkerhetsexperter berättar om vilka hot som är på gång och hur du skyddar dig.

Missa inte vårt stora säkerhetsseminarie på Tekniska Museet i Stockholm den 18 september.

Fakta

Bäst just nu:

  • Äntligen har jag gigabit-nät i huset

Sämst just nu:

  • Botnäten är inne även i Mac OS X.