När Eugene Kaspersky talade på Info Security 2012-mässan i London tidigare i veckan, sa han att när det gäller datasäkerhet, är Mac-plattformen ett decennium bakom Microsoft och att Apple har flera saker att lära av sin rival.

- De kommer att förstå mycket snart att de har samma problem som Microsoft hade för 10 eller 12 år sedan. De kommer att behöva göra förändringar när det gäller uppdateringscykeln och de kommer att tvingas investera mer i sina säkerhetsgranskningar för programvaran, sa Kaspersky.

Uttalandena kommer i kölvattnet av Flashback-trojanen som uppskattas ha smittat mer än 600 000 Macar. Nya siffror visar en pågående infektion som omfattar runt 185 000 maskiner över hela världen.

Apple lappade sårbarheten i systemet som utnyttjades av Flashback, och släppte ett borttagningsverktyg för infekterade maskiner. Men man fick ändå kritik från säkerhetsexperter för att det tog för lång tid. Säkerhetsföretag - inklusive Kaspersky - fick också Apple att se långsamma ut genom att erbjuda sina egna verktyg för att upptäcka och ta bort Flashback, innan Apple lanserade en officiell fix.

Apple visade nyligen upp planer för nya och förbättrade skyddsåtgärder i framtida versioner av programvaran. De två senaste versionerna av Mac OS X har en inbyggd malware-scanner som heter XProtect som kan känna av känd malware och sätta den i karantän. Snart kommer Apple också att kräva att apps som säljs genom App Store måste vara kompatibel med nya regler för sandbox-avgränsning som syftar till att hindra program från att skada användarens filer eller andra delar av systemet.

Apple har också presenterat Gatekeeper, en teknik som kommer att byggas in i kommande OS X Mountain Lion, som ger användarna ett sätt att endast installera program som har undertecknats av registrerade utvecklare.

Även med dessa saker i åtanke, hävdar Eugene Kaspersky att Apples framgångar kommer att fortsätta att göra Mac till en allt attraktivare måltavla.

- Cyber ​​brottslingar har nu insett att Mac är ett intressant område. Det finns mer skadlig kod, det är inte bara Flashback eller Flashfake. Välkommen till Microsofts värld, Mac. Den är full av skadlig kod.