Google var förvånade när de helt plötsligt insåg att deras Street view-skåpbilar sörplade upp hundratals gigabytes med personlig information från oskyddade wi-fi-nätverk som de körde genom för att knäppa bilder på våra hem. Det visade sig så småningom att Google visste om det hela tiden, men inte gjorde något för att stoppa det.

I slutet av förra veckan släppte Google en redigerad version av FCC-rapporten för sin Street View-sond. Den visade att wi-fi-spioneriet var avsiktligt, och att hela Street View-teamet förmodligen var informerade om det.

Redan den 27 april 2010 anklagade den tyska regeringens dataskyddsmyndigheten Google för wi-fi-spioneri. Då försvarade sig Google på följande sätt:
"Vi samlar inte in någon information om hushåll, kan vi inte identifiera en person utifrån lokaliseringsuppgifter som Google samlar in via sina bilar. Vi anser inte att det är olagligt - allting är offentlig information som är tillgänglig för alla med en wi-fi-enhet".

Lite senare ändrade
man sig och förtydligade uttalandet genom att påstå att bitarna av data som Street View-bilarna samlade upp bara var slumpmässiga strängar som inte kunde användas för att identifiera individer. Dock medgav man att man av misstag samlat in information från oskyddade wi-fi-nätverk men att detta misstag kunde härledas till hur koden för wi-fi-projektet skrevs 2006. Detta ledde till att bilarna ofrivilligt samlade in information. Detta misstag ledde enligt Google till att "i vissa fall hela e-post- och webbadresser och ibland lösenord snappades upp".

Den nyligen publicerade FCC-rapporten visar att det i Googles interna dokument framgår att ingenjören som skapade programvaran som Google använt för att pinga oskyddade nätverk, erkänner att den är byggd och inställd på att samla in information. Han nämner till och med de integritetsproblem som detta kan medföra. "En typisk fråga kan vara att vi loggar användarens trafik tillsammans med tillräckliga uppgifter för att exakt triangulera dennes position vid en viss tidpunkt, tillsammans med information om vad denne gör", skriver han.

Googles spionprogram kunde med andra ord snappa upp och logga information som exempelvis namn, telefonnummer, postadresser, ip-adresser, hela e-postmeddelanden, cookies, chattkonversationer, sökord, medicinsk information, lösenord, utdrag av spelade video-och ljudfiler och inloggningsuppgifter till webbplatser.

Denna information
kommer för övrigt från undersökningar av regeringar i Kanada, Frankrike och Nederländerna. Google tillät nämligen inte FCC att titta på de uppgifter man samlat in. Det var inte enda gången Google var ovilliga att samarbeta. I rapporten som nu ändå släppts lämnade Google bara ut ett minimum uppgifter som krävdes, man tog dessutom bort namnen på all berörd personal.

FCC dömde Google att betala böter på 25 000 dollar för sitt agerande. Google fortsätter att hävda att de inte kände till någonting överhuvudtaget före maj 2010.