Många av de allra största it-företagen, som exempelvis Facebook, Microsoft, Intel och Oracle har uttalat sitt stöd för det kontroversiella lagförslaget Cispa, som förra veckan antogs i kongressen.

Det har dock än så länge varit ganska tunnsått med kritiska röster. De stora aktörer som inte skrivit under kongressens "letters of support", däribland Google, har valt att ligga lågt och inte säga något alls. Nu tar dock Mozilla ett kliv fram och väljer att som första stora företag öppet kritisera lagförslaget:

"Vi stöder helhjärtat arbetet för ett säkrare internet, men anser att Cispa har en bred och alarmerande räckvidd som sträcker sig långt bortom internetsäkerhet. Propositionen gör intrång i vårt privatliv, innehåller vaga definitioner av cybersäkerhet, och beviljar immunitet till företag och myndigheter att missbruka informationen. Vi hoppas att senaten tar sig tid att till fullo och öppet utreda dessa frågor med synpunkter från berörda parter innan man går vidare med denna lagstiftning", skriver Mozilla i ett brev till Forbes reporter Andy Greenberg.

Dagen efter att det amerikanska representanthuset, genom en omröstning med siffrorna 248 mot 168, beslutat att Cispa ska antas, meddelade dock Microsoft att dess stöd inte längre gällde fullt ut.
Men Microsoft har än så länge inte officiellt dragit tillbaka stödet för lagstiftningen.