infograf_DPM

DPM används för att ta backup på fysiska och virtuella servrar. Kopiorna kan sparas både till disk och till band.

System Center Data Protection Manager 2012


SCDPM används för att ta säkerhetskopior på fysiska och virtuella servrar. Produkten medgav i de första versionerna bara backup till disk, men kan man också kopiera till band.

SCDPM har en tät integration med SCOM för att övervaka att backup-erna går som de ska och för att se vad problem med backup-hanteringen beror på.

Färre supportärenden
Produkten kan köras i en vm och ändå erbjuda möjlighet att genomföra image-backup av hela vm:ar och deras diskfiler.
Den låter dig dessutom återställa filer inuti en vm i stället för vm:en i sin helhet.

Användarna kan själva återställa filer som de har behörighet att förändra genom en integration med funktionen Previous versions som finns i varje klient-OS. Användarna blir då omstyrda till rätt SCDPM-server och kan hämta äldre kopior av en fil eller mapp utan att behöva starta ett ärende hos supporten.

System Center 2012 innehåller en relativt komplett mix av produkter för att hantera och övervaka din it-miljö, i alla fall om den huvudsakligen är baserad på Windows.

Den nya licensformen gör att många företag kommer att få rätt att använda samtliga delar, och det känns rimligt att tro att efterfrågan på kunskap kring integration mellan produkterna som ingår kommer att öka ordentligt.

TechWorld slutsats


Rätt utformat kan ett införande av hela System Center-sviten av produkter leda till ett mycket dynamiskt och effektivt sätt att hantera miljön. Kom dock ihåg att det i vissa fall är stora och komplexa produkter och det är en tung uppgift att försöka bemästra samtliga delar i familjen. Troligen behöver ditt företag extern hjälp i början och det är också troligt att ni behöver bygga ett team av personer som arbetar med lösningen.

Samtliga produkter finns att ladda hem som gratis testversioner. Lär gärna känna produkterna i en separat virtuell miljö och inför sedan väl valda delar i din egen miljö – det kan komma att spara dig åtskilliga timmars arbete i det långa loppet.

Vad tycker proffset?

Tim NilimaaVi ställde några frågor om System Center till Tim
Nilimaa, expert på Knowledge Factory, en konsult-
firma som kan Microsofts produkter.

Vilka tycker du är de största nyheterna i System Center 2012?
– Förutom det uppenbara – den nya licensmodellen – är de stora nyheterna fokuset på privata moln och integrationen mellan de olika produkterna, främst med Orchestrator. Privatmolnstänket ger möjlighet till en servermiljö ”på kran”, alltså enkelhet att skala upp och ner servermiljön och att standardisera den utan att springa mellan rackskåpen i serverhallen.

Integrationen mellan de olika produkterna ger it-avdelningen helt nya möjligheter att göra mer med mindre. Man kan få övervakningssystemen att inte bara larma när något händer, utan också reagera och genomföra förutbestämda förändringar för att proaktivt vidta åtgärder – helt automagiskt. Tänk att få sova lugnt en natt när du har jour!

Hur kommer den nya licensformen att påverka kunderna?
– Det blir enklare att köpa rätt licenser nu när det i stället för 110 licensformer finns två.

Vilken är din personliga favoritnyhet och varför?
– Jag kan inte välja! Men det måste vara vad man kallar User Centric, eller så Private Cloud. Vi som tekniker måste alltid ha fokus på våra kunder, användarna, och User Centric i Configuration Manager hjälper oss verkligen med den biten. Här är det användarupplevelsen med applikationer som är fokuserade på användarens datormiljö och ”applikationer på kran” som gör det stora lyftet. Glöm behovet av datornamn för att få ut ett nytt program eller för fjärrhjälp. I stället kan vi helt fokusera på vem användaren är och hans eller hennes behov. Och vi kan skicka ut samma applikation men i olika paketerings- eller presentationsformer baserat endera på om användaren är vid sin primära dator eller på datorns hårdvaruspecifikationer. Här väver Service Manager fint in med ITIL.

Fokuset som System Center ger på Private Cloud är min andra favorit. Länge har vi haft automatiserad övervakning och konfiguration av serverparker och servervirtualisering, men Microsoft lägger ribban på en helt ny nivå med System Center 2012. Nu är det integration från hårdvara och hypervisor-utrullning i Configuration Manager till uppsättning av virtuella gäster i Virtual Machine Manager, installation av serveroperativ och -applikation hela vägen till övervakning i Operation Manager och felsökning av egenutvecklade applikationer genom APM.

Läs mer på nätet

Massor av informationen om produktfamiljen finns på Microsofts egen webbplats. Här kan du också ladda hem testversioner av samtliga produkter. www.microsoft.com/systemcenter

En informativ blogg som brukar vara snabb att presentera nyheter på lättläst sätt: systemscentre.blogspot.com