infograf-system-center

Produkterna i System Center hänger tätt ihop och spelar olika roller gentemot varandra.

System Center 2012, SC 2012, är inte en enda produkt. Det är namnet på en familj av produkter som tillsammans utgör Microsofts produktsvit för hantering av servermiljöer. Samtliga delar i produktsviten kommer under året i nya versioner och TechWorld ska i en artikelserie att gå igenom alla produkter i detalj.

I den här första delen kommer vi att titta mer översiktligt på produkterna och se vilken roll de har i en komplett lösning baserad på SC 2012. I senare delar i serien går vi in mer specifikt på varje produkt och undersöker dem ur ett mer tekniskt perspektiv.

En första stor skillnad jämfört med tidigare versioner är att SC 2012 endast kan köpas under två olika licenser, Standard och Datacenter. Standard ger rätt att hantera två olika ose, alltså os-instanser, medan Datacenter ger rätt att hantera ett obegränsat antal ose som körs på en fysisk server, lämpligt för virtualiserade miljöer där man kanske kör mellan tio och fyrtio ose på samma fysiska plattform i form av vm:ar, virtuella maskiner.

Licenserna köps för två fysiska processorer åt gången; det går alltså inte att köpa varje produkt separat. Den nya licensmodellen innebär att du får rätt att använda samtliga åtta produkter som ingår i SC 2012 för att hantera de ose som du licensierat. Om du till exempel inför en miljö baserad på Hyper-V är det troligt att du vill hantera den med SCVMM 2012. Du får då, vare sig du vill eller inte, rätt att använda samtliga SC 2012-produkter för att hantera de ose som körs på värdservern. Det kan vara en fördel eller en nackdel beroende på vad du vill uppnå, men du får hur som helst möjlighet att bygga ett mer komplett internt moln i och med tillgången till samtliga produkter.

System Center 2012 licensieras alltså som en enhet, men rent tekniskt är det egentligen fortfarande åtta fristående produkter. Vissa av produkterna har funnits under lång tid, till exempel SCCM (förr kallat SMS) och SCOM (förr kallat MOM), medan andra är lite nyare tillskott, till exempel App Controller och Service Manager. Låt oss nu ta en titt på varje produkt och se hur de hänger samman.

System Center App Controller 2012


AC är det nyaste tillskottet i System Center-familjen. Produkten har skapats med tanke på att många i framtiden kommer att arbeta med hybridlösningar där viss del av it-miljön finns internt och en viss del körs externt hos en molnleverantör.

Den första versionen av App Controller kan endast arbeta mot en intern SCVMM-instans och Microsofts externa molntjänst Azure. Framtida versioner utlovar stöd för att köra interna Azure-moln och kopplingar till andra externa Azure-baserade moln som partners kör.

Produkten är en självbetjäningsportal som gör det möjligt att skapa nya vm och installera färdigdefinierade tillämpningar antingen internt eller i Azure. Där SCVMM sätter en vm i fokus sätter AC i stället tillämpningen i fokus. AC är alltså en produkt för att på ett sammanhållet sätt hantera tillämpningar, oavsett om de körs internt eller externt. Det går bra att arbeta mot flera interna SCVMM-instanser och flera externa Azure-konton.

AC är helt klart den produkt som Microsoft avser bli kontrollpanel för applikationsägare som inte behöver veta så mycket om underliggande plattform eller teknik.

Vad är System Center?

System Center 2012 är en produktsvit från Microsoft som ger goda möjligheter att skapa en komplett tjänstekatalog för användarna. Självbetjäning, övervakning, automatisering, konfiguration och säkerhetstjänster ingår i paketet. Virtualisering står i fokus och Microsoft tar också hänsyn till att kunder i framtiden vill använda externa molntjänster. Licensmodellen passar bäst för de kunder som vill använda alla delar i System Center.