I möten med företrädare för industrin, Vita huset och amerikanska senatorer, pekade FBI på att att det blivit svårare för byråns agenter att avlyssna misstänkta brottslingar när kommunkationen flyttat från telefon till internet.

FBI:s chefsjurist har utarbetat ett lagförslag som pekar på att förebyggande åtgärder är den bästa lösningen. Därför vill man att sociala nätverk, webbplatser och leverantörer av voip, snabbmeddelanden och webbaserad e-post förändrar sin kod för att se till att deras produkter blir mer "avlyssningsvänliga".

"Om du skapar och tillhandahåller en tjänst, produkt eller applikation som gör det möjligt för användare att kommunicera med varandra, åläggs du också att lägga till extra kodning", säger en källa som har granskat FBI:s lagförslag, till Cnet. Kravet ska dock bara gälla för för större webbplatser med ett visst atal användare.

FBI vill genom förslaget ändra en lag från 1994, som kallas Communications assistance for law enforcementaect, eller Calea, som för närvarande endast gäller teleoperatörer, och inte internetföretag.

En utökning av Calea lär knappast välkomnas av vare sig företagen som levererar tjänsterna som berörs, deras användare eller grupper som arbetar för integritetsfrågor på nätet. Apple, vars tjänster Ichat och Facetime skulle omfattas, argumenterar mot förslaget, enligt dokument som skickats till kongressen för två veckor sedan. Microsoft, som äger Skype och Hotmail, meddelar att deras lobbyister "följer frågan med fortsatt intresse". Google, Yahoo och Facebook har avböjt att kommentera frågan.