Red Hat-sponsrade Linuxdistributionen Fedora bjuder oftast på mängder av ny teknik som aldrig tidigare visats upp.

Fedora 17 som ska släppas i slutet av den här månaden är inget undantag.

Red Hat-utvecklaren Lennart Poettering, känd för sitt arbete med ljudservern Pulse Audio och systemstarten systemd, skriver i ett blogginlägg att den häftigaste funktionen i Fedora 17 däremot är rätt okänd.

Självkonfigurerande tunna terminaler (automatic multi-seat support) är enligt Lennart häftigaste funktionen.

Tänket bakom de här självkonfigurerande terminalerna är däremot inget nytt och för tankarna till de seriella terminaler som funnits i Unix sedan operativsystemets begynnelse.

Du köper en eller flera dumma terminaler från företaget Plugable på Amazon. Terminalen kostar en dryg femhundring och pluggas in i din dators usb-port.

Ansluten till terminalen har du ett tangentbord, mus och en bildskärm. Terminalen klarar av att driva upplösningar upp till 1920x1080.

Antalet terminaler du kan ansluta till din dator begränsas bara av din dators prestanda. En vanlig pc klarar utan problem att driva ett tiotal terminaler. Även en vanlig minibärbar klarar av att hänga på ett antal externa terminaler.

Det som är nytt i Fedora 17 är det automatiska stödet för de här terminalerna. Ingen konfiguration krävs. Du pluggar in terminalen, ett nytt inloggningsfönster dyker upp på terminalen där du kan logga in och arbeta. När terminalen kopplas ur stängs alla sessioner kopplade till terminalen ned och allt minne frigörs.

Terminalerna är lämpliga för miljöer där du snabbt, enkelt och billigt behöver sätta upp flera pc-platser.

Om Fedora håller tidtabellen kommer Fedora 17 att släppas den 22:e den här månaden. Plugable köps på Amazon.com och en video som visar upp tekniken hittar du på den här länken.

Utvecklarna av Plugable berättar i videon att målet är att pressa priset ytterligare ner till 325 kronor (50 dollar) när efterfrågan ökar.