Siffror vi kunde presentera igår om hur pc-försäljningen med Ubuntu skjutit i höjden där hårdvaran är värd nära 50 miljarder konor, skulle kunna vara ännu högre om grafikkortstillverkaren Nvidia satsat på bättre Linuxdrivrutiner, det är uppgifter som kommer från nättidskriften Phoronix som talat med en pc-tillverkare som vill vara okänd.

Största problemet som pc-tillverkarna har idag vad det gäller Linux är varken marknadsföring, drivrutiner eller gränssnitten. Istället är det grafikplattformen Nvidia Optimus.

Nvidia Optimus är en grafikplattform för bärbara datorer och mindre mobila enheter men Linuxstödet är "havererat skit" enligt Michael Larabel på Phoronix som regelbundet testar grafikkort under Linux.

Ljuset i tunneln är det faktum att Nvidia i mars i år anslöt sig till intresseorganisationen Linux Foundation för att samarbeta med communityn och andra företag kring Linux.

Idag är i stort sett alla större företag av vikt anslutna till Linux Foundation. Undantagen är Microsoft och Apple som inte är anslutna men som ändå bidrar till Linuxutvecklingen genom både interna och externa projekt.