Det var i slutet av 2010 som ett gäng utvecklare bröt sig loss från Openoffice och startade upp den egna varianten Libreoffice.

Det hindrade däremot inte Openoffice framfart. Oracle, som då ägde projektet, donerade sedmera projektet till Apache Software Foundation som idag driver projektet vidare.

Den här veckan har version 3.4 av Openoffice släppts och den rymmer en rad nyheter, eller närmare bestämt förbättringar.

Krypteringsstödet i ODF 1.2 har förbättrats och använder bland annat starkare algoritmer.

Kalkyldelen har fått se förbättringar och är mer likt Microsofts Excel än tidigare. Ett sådant exempel är funktionen "DataPilot" som bytt namn till mer vedertagna "Pivot Table". Exporten till kommaseparerade filer (csv) har också förbättrats.

Grafer du skapar har fått stöd för tidsaxlar. Du kan alltså välja att presentera grafer efter ett visst tidsintervall. Kvalitén hos graferna har också förbättrats och är inte lika pixelaktiga som tidigare.

Presentationsdelen får stöd för Gstreamer vilket innebär att du kan spela upp ljud och video i dina presentationer. Funktionen kräver att du har Gstreamer installerat.

Ritdelen har också fått se en del förbättringar. Du kan bland annat sätta egenskaper på linjer så att ändarna blir snyggt avrundade, en stil som redan finns i html5.

Stöd för skalbar vektorgrafik (svg 1.1) är implementerat.

Hela listan med nyheter hittar du hos Apache.

Apache 3.4 finns att ladda hem både för Windows, Mac och Linux.