Eller, det är klart att jag tror på 3d. Hela världen runt omkring oss är 3d. Jag tror dessutom på fyra, fem och till och med ännu flera dimensioner, om det skulle visa sig vara på det sättet.

Det är våra försök att återge 3d på en platt skärm som jag inte tror på. De tar sig elefantliga proportioner i förhållande till vad man får ut av det. Kommer vi att tvingas se alla biofilmer i 3d framöver eller kommer folk att tröttna?

För något år sedan gjorde jag ett förhastat uttalande. Jag gav 3d-tv-tillverkarna 1,5 år på sig, sedan skulle 3d-tv vara bortglömt, främst på grund av kravet på glasögon. Tyvärr har den tidsgränsen passerats. Men man kan inte säga att 3d blivit någon säljsuccé.

Det kan aldrig fungera förrän alla tv-tillverkare enas om en standard. Som det är just nu kan man inte ta med sig sina glasögon och gå hem till kompisarna för en tv-kväll. Och även om man kan ta med sig glasögonen är det ändå dödfött, för då måste man planera i förväg. De måste vara så billiga att man har råd att köpa en hel hög.

Priset på aktiva glasögon är för högt. Jag tror inte tillverkarna
vill enas, och det betyder fiasko för dem alla. Vad händer när ungarna sitter sönder ett par glasögon som råkar ligga i tv-soffan? Tusen spänn åt skogen. Köper pappa ett par nya åt ungarna som skriker för att de inte kan titta på tv? Förmodligen, men inte hur många gånger som helst.

LG och Toshiba kan ha lösningen med sin passiva tv-teknik Vizio med cirkulärpolariserat ljus. Ett ”family pack” med två vuxenglas, två barnglas och två clip-ons för de med glasögon kostar 30 dollar på Amazon.

"Jag tror att folk kommer att tröttna. De där glasögonen är ”bara en fluga” för att citera någon berömd politiker."

Därmed inte sagt att 3d kommer att bli något annat än en dagslända. Många får ont i huvudet av att titta på 3d-filmer. Men om det blir poppis tror jag att den polariserade tekniken är den enda som kommer att överleva.

Autostereoskopi som ger 3d utan glasögon är kanske dummare, för det kräver att man sitter på ett eller några särskilda ställen, och är dessutom ansträngande i längden.

Jag tror att folk kommer att tröttna. De där glasögonen är ”bara en fluga” för att nu citera någon berömd politiker. Folk med normala ögon ser världen omkring sig i 3d utan glasögon. Att behöva sätta på sig sånt på bio kommer i långa loppet inte att vara lockande.

Visste du att SF Sergel i Stockholm en bra dag förbrukar cirka 5 000 3d-glasögon? De får dagliga leveranser från en glasögon-broker som levererar väldigt många lådor med glasögon, hämtar dem som är kvar och skickar dem till Tyskland för tvättning och skickar tillbaka dem igen, nytvättade och förpackade.

3d-bio och luktbio har provats tidigare och försvunnit. En viss
Aleksandr Skrjabin uppfann ett manuellt ”färgpiano”, en sorts ljusorgel, och ska ha provat luktkonserter på 1800-talet, alltså musik plus lukt, men det gick inget vidare. Fast det var kanske bristen på fläktsystem som gjorde att det floppade?jörgen-städje

Och 3d i mobiltelefonen? Nämen ge dig nu! Men någon kom för några år sedan på hur man kunde uppleva stereoljud från en, i sammanhanget, liten mobiltelefon utan vare sig lurar eller yttre högtalare, hållen på armlängds avstånd. Det är vad jag kallar en innovation!

Fakta

Hissat

  • Den plenoptiska kameran låter dig ställa in skärpan i bilden i efterhand. Suddiga bilder är snart ett minne blott och proffsen kan få just det där korta skärpedjupet de eftersträvar.
  • Japanska mobil-operatören NTT Docomo utvecklar ett mobiltelefonskal som kan mäta gammastrålning, så att var och en kontrollera strålnivåerna om man tror att myndigheterna försöker mörklägga.

Dissat

  • Svenska skolan åker störtlopp utför.
  • Trekantenskolan utanför Kalmar får eleverna låna hörselkåpor att ha på lektionerna för att få arbetsro. Skolans rektor kallar det för ett ”pedagogiskt hjälpmedel”. Den lärare som säger ”Tyst i klassen” i dag blir förmodligen stämd.